14:45 04.10.2012

Громадські організації мають намір здійснювати паралельний підрахунок голосів на виборах до ВР

3 хв читати

Громадські організації України здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів на парламентських виборах 28 жовтня.

"Буде організований громадський центр із паралельних підрахунків голосів", - повідомив координатор громадського руху "Спільна справа" Олександр Данилюк на прес-конференції в четвер у Києві.

За його словами, вже зараз спосіб формування багатьох виборчих комісій, а також представники, які увійшли до складу таких комісій, викликають багато сумнівів і підозр.

Він зазначив, що головною метою такого паралельного підрахунку голосів громадськими організаціями є встановлення результатів голосування саме на виборчих дільницях, а не загалом результатів голосування в Україні, оскільки існують різні варіанти фальсифікації виборів, починаючи від вкидання бюлетенів, голосування за відкріпними посвідченнями, голосування за межами ділянок. Крім того, у ніч виборів можуть бути протоколи та інша документація дільничних виборчих комісій.

Координатор громадського руху також додав, що існують й інші технології фальсифікацій. Зокрема, спотворення даних в електронній системі, наприклад, штучне завищення явки на вибори або перерозподіл уже відданих голосів виборців за ті чи інші політичні сили.

"Це причини здійснення громадського контролю", - наголосив він.

О.Данилюк повідомив, що у громадського руху є достатньо велика кількість власних спостерігачів, які працюватимуть на виборчих дільницях. "Вони закриють приблизно 25% ділянок", - додав він, зазначивши, що організатори паралельного підрахунку сподіваються збільшити цю кількість спостерігачів.

Громадська організація звертається до громадян України з проханням допомогти в проведенні паралельного підрахунку голосів. Зокрема, насамперед організатори звертаються до членів дільничних виборчих комісій, а також спостерігачів від інших організацій.

"Ми просимо спостерігачів і членів виборчих комісій отримувати додаткову копію протоколів із мокрою печаткою для того, щоб надалі передавати її до центру паралельного підрахунку голосів", - сказав О.Данилюк.

Він також нагадав, що, відповідно до виборчого законодавства, офіційний протокол, перед направленням його до окружної виборчої комісії, має бути оприлюднений та вивішений в дільничній виборчій комісії для ознайомлення. "Таким чином, ми просимо громадян фотографувати такі протоколи і відправляти нам до центру підрахунку голосів", - сказав координатор.

"З вечора 28 жовтня Центр починає працювати в Києві", - додав він, пояснивши, що спочатку в центрі підрахунку голосів збиратимуть інформацію про результати голосування в телефонному режимі та фотокопії відповідних протоколів, а пізніше сподіваються отримати протоколи з мокрими печатками.

У свою чергу керівник сайта "Майдан" Олександр Попов наголосив, що проведення цього паралельного підрахунку та організації, які є його ініціаторами, не заангажовані партійно. "Ми не ставимо перед собою жодних політичних цілей", - сказав він.

Водночас О.Данилюк зазначив, що будь-який громадянин України, який захоче приєднатися і надати свою допомогу в проведенні такого паралельного підрахунку голосів, може зареєструватися на сайті організації і телефоном, отримати офіційне посвідчення спостерігача та, відповідно, брати участь у такому паралельному підрахунку голосів.

Вибори до Верховної Ради мають відбутися 28 жовтня 2012 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА