18:19 05.10.2012

Усі норми для проведення вільних виборів до ВР дотримуються - глава Мін’юсту

2 хв читати
Усі норми для проведення вільних виборів до ВР дотримуються - глава Мін’юсту

Міністр юстиції України Олександр Лавринович запевнив місію спостерігачів за парламентськими виборами в Україні від Канади та від ОБСЄ/БДІПЛ у тому, що під час цієї виборчої кампанії дотримуються всі основні принципи та норми, закладені в законодавстві та необхідні для проведення рівних і чесних виборів.

Як повідомляє прес-служба Мін’юсту, в п'ятницю на зустрічі із зарубіжними спостерігачами міністр розповів, що спори, які виникають під час виборчої кампанії, розглядаються в судах у пріоритетному порядку, і досі не зафіксовано жодного випадку, щоб суди вчасно не розглянули питань, що стосуються цього процесу.

О.Лавринович також висловив думку, що закон про вибори міг мати досконаліші норми. Він навів приклад виборчого законодавства в країнах Північної Америки та Західної Європи, зазначивши, що в Україні, наприклад, пропонувалося запровадити принципи формування виборчих комісій на професійній основі, а також інші принципи, реалізовані в країнах розвиненої демократії.

Водночас, за словами міністра, під час ухвалення рішення, яким чином мають бути реалізовані ці та деякі інші спірні положення, було ухвалено свідоме рішення пристати на пропозицію опозиційних представників у складі робочої групи з розроблення виборчого законодавства. Таким чином, ці положення було внесено до закону в редакції представників опозиції. Крім того, з метою досягнення компромісу під час голосування закону у Верховній Раді було враховано всі пропозиції опозиційних парламентських фракцій, зокрема чотири позиції, які йшли врозріз із рекомендаціями Венеціанської комісії.

"Це вичерпна відповідь на запитання, чи дозволяє нинішній закон провести вибори за принципами, які задовольняють усіх учасників політичного процесу. А також відповідь тим, хто за чотири місяці до виборів уже заявив, що їх буде сфальсифіковано", - зазначив міністр.

О.Лавринович констатував, що виборчі кампанії в Україні мають традиційно великий інтерес з боку зарубіжних спостерігачів, що, на його думку, пов'язано з невеликим періодом державності та демократичних інститутів в Україні. При цьому він наголосив, що в Україні завжди з повагою ставляться до зарубіжних місій і прислухаються до їхніх порад.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА