13:53 08.10.2012

Самовідвід "мажоритарників" ускладнює процес друку бюлетенів - заступник голови ЦВК

3 хв читати
Самовідвід "мажоритарників" ускладнює процес друку бюлетенів - заступник голови ЦВК

Бюлетені для голосування за партійними списками вже надруковані повністю, але з друком бюлетенів для голосування в мажоритарних округах виникла проблема через масову відмову кандидатів від участі у виборах, повідомила заступник голови Центральної виборчої комісії (ЦВК) Жанна Усенко-Чорна.

"Відвантаження (бюлетенів для голосування за партійними списками - ІФ) з поліграфкомбінату "Україна" на складські приміщення Спецзв'язку (Державне підприємство спеціального зв'язку - ІФ) почалося ще в середу, 3 жовтня. Проте інакшою є ситуація з виготовленням виборчих бюлетенів для одномандатних виборчих округів", - повідомила Ж.Усенко-Чорна агентству "Інтерфакс-Україна".

За її словами, "вперше за кілька виборчих процесів через масові відмови "мажоритарників" балотуватися виникла реальна проблема з виготовленням бюлетенів для голосування в одномандатних виборчих округах".

Вона наголосила, що на приблизно третина питань, які розглядає ЦВК на засіданнях, стосується скасування реєстрації кандидатів – "мажоритарників".

"А це означає, що ЦВК постійно вносить зміни до текстів виборчих бюлетенів. Відповідно, ми не можемо розпочати повноцінний друк, повністю здійснити передання на поліграфкомбінат текстів усіх виборчих бюлетенів для голосування в мажоритарних округах, оскільки вони приречені на внесення до них змін щодо вибулих з балотування кандидатів, і ЦВК перебуває в ситуації сапера на мінному полі в очікуванні чергової порції відмовників", -. констатувала заступник голови ЦВК.

Вона також наголосила, що якщо "мажоритарники" почнуть масово зніматися з балотування після виготовлення бюлетенів, то членам дільничних виборчих комісій доведеться ставити штамп "вибув" у тексті бюлетеня навпроти вибулих кандидатів. "Це небезпечна ситуація. Під загрозою у можливість виборця вільно сформувати свій вибір, оскільки штамп може бути випадково або умисне проставлений навпроти не того кандидата, який вибув. З'явиться можливість для зловживань на місцях", - наголосила Ж.Усенко-Чорна.

За її словами, "на деяких округах спостерігається велика кількість технічних кандидатів, які реєструвалися, переслідуючи виключно технологічні цілі: завдати іміджевих втрат іншим кандидатам, або є повними тезками прохідних кандидатів.

"Залишається лише сподіватися, що в кінцевому підсумку нам вдасться уникнути ситуацій, що ставлять під сумнів результати виборів в окрузі. Адже проштампований не у відповідності з рішенням ЦВК бюлетень визнається недійсним. Це може бути використано як технологія "вибивання" голосів, відданих за певного кандидата голосів. Таку можливість легко можуть узяти на озброєння штаби деяких кандидатів, як маніпуляційну технологію корегування результатів голосування на окрузі", - наголосила вона.

Заступник голови ЦВК також повідомила, що ЦВК передала для друку на поліграфкомбінат тексти близько 130 бюлетенів за мажоритарними округами. Однак у кількох з них вже є випадки скасування реєстрації кандидатів. "У свій час ЦВК розгляне цю проблему і вирішить, як діяти далі, щоб заощадити державні кошти і не допустити передруку бюлетенів, принаймні, у великій кількості", - заявила вона.

Ж.Усенко-Чорна також нагадала, що бюлетені мають бути передані до окружних виборчкомів не пізніше, ніж за 7 днів до дня виборів. "Час для друку бюлетенів поки що є. Зокрема, в 2007 році ми з поліграфкомбінатом "Україна" за 18 днів впоралися з таким завданням. Однак зараз ЦВК не може не поспішати, оскільки загальний тираж є більшим удвічі. ЦВК змушена діяти превентивно, щоб нейтралізувати всі негативні фактори", - резюмувала заступник голови ЦВК.

"За її словами, вартість одного бюлетеня для голосування за партійними списками становить у середньому 0,87 грн, для голосування в мажоритарних округах - 0,72 грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА