17:23 09.10.2012

Уряд України ініціює скасування мінімальних цін на цукор та буряк

2 хв читати
Уряд України ініціює скасування мінімальних цін на цукор та буряк

Уряд України запропонував парламенту скасувати мінімальні ціни на цукор та цукровий буряк, а також посилити умови торгівлі цукром, виробленим понад квоту "А".

Відповідний проект закону "Про внесення змін до закону України "Про державне регулювання виробництва та реалізації цукру" зареєстровано у Верховній Раді.

Документ, зокрема, уточнює поняття квоти "А", включивши до неї, окрім виробленого в Україні бурякового цукру, цукор із тростини, а також імпортний цукор.

Згідно із законопроектом, квота "А" розподілятиметься між цукровими заводами не пізніше за 1 жовтня (нині - до 1 січня). Якщо ж завод виробить і поставить на ринок менше цукру, ніж отримана ним квота, то на наступний сезон йому буде виділено квоту, зменшену на подвійний розмір невиконаного зобов'язання.

Законопроект передбачає, що понадквотовий цукор реалізовуватиметься на експорт, зараховуватиметься до обсягу квоти "А" на наступний маркетинговий рік, а також використовуватиметься для виробництва харчової продукції на експорт і біопалива.

Документ також забороняє давальницьку схему розрахунків у бурякоцукровій галузі, дозволяючи виключно грошову форму розрахунків.

Як повідомлялося, мінімальні ціни на цукор і цукровий буряк було введено в 1999 році. Згідно з чинним законодавством, за реалізацію цукру за ціною, що нижча за мінімальну, стягується штраф у розмірі подвійної його вартості.

Мінімальні ціни на цукор і цукровий буряк встановлює Кабінет Міністрів. На 2012/2013 маркетинговий рік (МР, вересень-серпень) вони становлять 4925,14 грн/тонна та 339,85 грн/тонна (без ПДВ) відповідно.

Окрім мінімальних цін, щорічно Міністерство аграрної політики та продовольства встановлює мінімальні та максимальні інтервенційні ціни на цукор, які служать індикатором для здійснення Аграрним фондом фінансових і товарних інтервенцій.

Україна з урожаю буряка 2011 року виробила 2,33 млн тонн бурякового цукру за внутрішньої потреби в 1,86 млн тонн на рік. Виробництво цукру з буряка врожаю поточного року прогнозується на рівні 1,8 млн тонн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни за добу 19 разів обстріляли Донецьку область - ОВА

Рятувальники ліквідували масштабні загоряння на Сумщині після ворожого обстрілу в суботу

Помірні дощі прийдуть в Україну найближчими днями

Росіяни просунулися на північний захід від Авдіївки після відступу ЗСУ з цього району - ISW

Окупанти в суботу ввечері тричі обстріляли Очаків - ОВА

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА