14:22 11.10.2012

У центрі Одеси знову горіла пам'ятка архітектури - будинок Руссова

2 хв читати

Співробітники МНС загасили пожежу в будинку Руссова в центрі Одеси. Будинок Руссова вважається пам'яткою архітектури місцевого значення.

Як розповів журналістам після гасіння пожежі перший заступник начальника Головного управління МНС України в Одеській області Ігор Савельєв, вогонь спалахував у будинку Руссова двічі: спочатку в підвалі близько 7 ранку, потім між першим і другим поверхами близько 11 ранку. Обидва рази, за попередніми даними, пожежі виникали через несправну проводку. Причому в підвалі проводку незаконно провели невідомі особи, які організували там підпільний цех.

Першу пожежу гасили чотири пожежні машини, другу - шість. Унаслідок обох пожеж ніхто не постраждав.

Як повідомлялося, кілька великих пожеж сталося в будинку Руссова у 2009 році. Тоді вогонь зруйнував дах будівлі, перекриття і навіть частково стіни.

Будинок Руссова звів у 1897 році підприємець, меценат і колекціонер А. П. Руссов. Архітектори - В. І. Шмідт и Л. М. Чернігов. У 1908 році після смерті Руссова будинок викупив аптекар Гаєвський. З початку ХІХ століття в будинку розташовувалася його аптека, яка до кінця ХІХ століття стала також фармацевтичною фабрикою, що не знала собі рівних у масштабах не лише міста, а й регіону.

З кінця ХХ століття будинок Руссова перебуває в аварійному стані. Квартири в будинку викупила фірма, що планувала розпочати його реконструкцію з добудовою у дворі ще одного будинку, і власники аптеки Гаєвського. Проте відтак підрядник відмовився від своїх планів, передавши будівлю для реконструкції іншій фірмі, в якої також забракло коштів на реставраційні роботи.

27 жовтня 2009 року виконком Одеської міської ради скасував рішення від 2004 року, яким дав ТОВ "Реставратор" дозвіл на реконструкцію пам'ятки архітектури.

Як зазначив начальник Управління архітектури та містобудування Одеської міськради Борис Бровін, компанія так і не розпочала виконання робіт, і наразі виникла загроза знищення пам'ятки. Також чиновник нагадав, що фірма "Реставратор" продала технічну документацію з реставрації будинку Руссова компанії "Будінвестгруп", але й ця фірма не виконала інвестиційних зобов'язань. Інвестор також не відселив мешканців чотирьох комунальних квартир, що приватизували свою житлоплощу в цьому будинку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ГУР: РФ на місяць може виробляти 30-40 одиниць ракет "Калібр", до 10 - "Оніксів" і стільки ж "Цирконів", до трьох - Х-69

Окупанти обстріляли село на Харківщині, загинула мирна жителька - Синєгубов

Кількість постраждалих унаслідок обстрілу Золочева Харківської області зросла до восьми осіб - МВС

Міноборони відкрило в Україні вже 19-й центр рекрутингу - в Ужгороді

Відомо про двох загиблих і шістьох поранених унаслідок обстрілу Гірника Донецької області - голова ОВА

Тенденція до збільшення кількості ДТП через водіння в нетверезому стані посилюється - патрульна поліція

Журналісти можуть відновити роботу у ВР для висвітлення сесій після великодніх свят - Юрчишин

Умєров розповів ірландському колезі про ситуацію на полі бою, закликав до інвестицій в українські оборонні компанії

До Києва прибула заступниця адміністратора USAID

Кількість держслужбовців в Україні скоротилася на 571 особу за перший квартал 2024 року - НАДС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА