14:26 11.10.2012

Правозахисники виступають за створення в Україні органу з розслідування фактів катувань

2 хв читати

Вирішення проблеми, пов'язаної з фактами катування громадян у правоохоронних органах України, потребує системного підходу, вважає уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

"Створенням лише одного органу, який розслідуватиме катування, ми не вирішимо проблеми. Це має бути системно", - заявила В.Лутковська під час круглого столу "Незворотність покарань у контексті нового Кримінально-процесуального кодексу" в Києві в четвер.

За словами омбудсмена, необхідно проводити відповідні роботи з правоохоронними органами, судами, а вже потім створювати орган, який займатиметься розслідуванням скарг, що стосуються катування у правоохоронних органах.

"Якби кожен працівник правоохоронних органів із перепризначенням на посаду проходив психологічний тест, якби був належний контроль із боку керівництва, якби нормально працювала система внутрішньої безпеки... от тоді ми дійсно могли б говорити про те, що ми створили всі умови для запобігання катуванням під час попереднього слідства, а у разі, якщо катування були, то, відповідно, має діяти ефективний орган, який цим питанням займається", - зазначила вона.

В.Лутковська також звернула увагу на те, що необхідно добитися того, щоб судді перестали сприймати докази, які було отримано в результаті катувань.

"Якби суд кожного разу, як тільки отримає скаргу людини про те, що її катували і в результаті катувань вона змушена була підписати явку з повинною, суд би сказав: тоді ми явку з повинною не розглядаємо... у нас не було б багатьох справ, які розглядає Європейський суд із прав людини", - зазначила вона.

Як зауважила директор Amnesty International в Україні Тетяна Мазур, в Україні необхідно створити незалежний орган для розслідування скарг на дії правоохоронних органів.

"Ми сподіваємося, що держава не відтягуватиме цього питання і створить такий орган, оскільки народ України платить за це дуже високу ціну", - зазначила вона.

За словами Т.Мазур, цей незалежний орган має проводити незалежні розслідування, а винних у катуваннях має бути покарано.

Водночас В.Лутковська наголосила, що орган, який розслідуватиме скарги на дії правоохоронних органів, має бути насамперед ефективним.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

Рішення про призупинення консульських послуг для українських чоловіків мобілізаційного віку за кордоном спрямоване на забезпечення справедливості - Кулеба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА