14:54 15.10.2012

Недбальство користувачів платіжних карток полегшує роботу шахраям - МВС

2 хв читати
Недбальство користувачів платіжних карток полегшує роботу шахраям - МВС

Кількість шахрайств із банківськими платіжними картками постійно зростає, причому, більшість з них трапляються через неуважність користувачів таких карток, повідомив заступник начальника Управління із боротьби з кіберзлочинністю МВС України Леонід Тимченко.

В ефірі програми "Соціальний статус. Ваші права" на телеканалі Tonis він розповів, що недотримання власниками карток елементарних правил безпеки та їхня неуважність надають можливість шахраям отримувати доступ до рахунків.

Найчастіше викрадення інформації про платіжну картку відбувається в місці її використання: в банкоматі, платіжному терміналі, в мережі Інтернет.

"Найпоширенішим видом шахрайства є використання так званих скімерів, або пристроїв для крадіжки інформації з платіжної картки. Ці технічні засоби розміщуються в зоні банкомату для крадіжки інформації з магнітної стрічки карти і визначення pin-коду. Ці ж пристрої, але в іншій модифікації, використовують у торгово-сервісній мережі". Він порадив уважно придивлятися до банкоматів і терміналів, і, у разі виявлення підозрілих пристроїв, обов'язково повідомляти про свої підозри представникам банку", - уточнив експерт.

За інформацією Управління із боротьби з кіберзлочинністю, перший скімер офіційно було виявлено на території України в 2007 році. З кожним роком їхня кількість збільшується. У 2011 році було зареєстровано 45 випадків використання скімерів, з спочатку поточного року до вересня - вже близько 40.

"Думаю, кількість таких злочинів буде збільшуватися", - сказав Л. Тимченко.

Представник МВС настійно рекомендував за жодних обставин не дозволяти стороннім особам спостерігати за процесом введення pin-коду, і, особливо, знімати процес на камеру.

"Власникові карти, перш за все, слід використовувати функцію СМС-банкінгу. У цьому випадку йому за допомогою СМС повідомляють про всі операції з його рахунком на картці, що надає можливість миттєво відреагувати і повідомити банк про шахрайство. Необхідно також записати цілодобовий телефон банківської служби та в разі потреби заблокувати свою картку", - розповів Л.Тимченко.

Водночас фахівець запевнив, що сьогодні можна повністю довіряти банківським платіжним карткам, якщо дотримуватися правил і вимог їх використання, встановлених банківською установою.

"Навіть якщо шахрайства не вдалося уникнути, але потерпілий може довести, що карта використовувалася з дотриманням всіх вимог і правил, у банку не буде підстав говорити, що користувач не убезпечив себе від впливу шахраїв. Якщо ж банківська установа ухвалила рішення не на користь потерпілого, і звернення до правоохоронних органів не дало результатів, треба йти до суду", - порадив представник МВС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА