13:32 17.10.2012

Необхідність введення біометричних паспортів очевидна, але це питання супроводжують безпідставні провокації - Янукович

2 хв читати
Необхідність введення біометричних паспортів очевидна, але це питання супроводжують безпідставні провокації - Янукович

Президент України Віктор Янукович відзначає необхідність введення біометричних паспортів у країні, але констатує велику кількість провокацій навколо цього питання.

"Провокації, які є щодо цього закону, і в які вірять люди, що щось зашиватимуть у тіло людини і таке інше, - вони абсолютно безпідставні, такого ніхто ніколи не пропонував і не пропонуватиме", - сказав В.Янукович на зустрічі з керівниками церков і релігійних організацій у Києві в середу.

Президент зазначив, що з повагою ставиться до пропозицій із цього питання від керівників релігійних організацій.

За словами В.Януковича, введення таких паспортів також пов'язане з питаннями безпеки громадян на території країн, де є загрози тероризму.

Як відомо, 2 жовтня Верховна Рада ухвалила закон про введення в Україні біометричних паспортів. Закон, зокрема, передбачає введення електронних паспортів - документів з електронним носієм біометричної інформації для виїзду за кордон відповідно до стандартів Міжнародної організації цивільної авіації (ІCАО).

Згідно із законом запропоновано встановити, що паспорт громадянина України виготовляється у формі картки, що містить безконтактний електронний носій інформації, причому видається він не пізніше ніж через 30 календарних днів від дня оформлення заяви-анкети на його отримання. До електронного паспорта вносяться: назва держави, назва документа, прізвище та ім'я особи, стать, громадянство, дата народження, унікальний номер запису в реєстрі, номер документа, дата завершення терміну дії документа, дата видачі документа, уповноважений орган, що видав документ, місце народження, фотографія і підпис особи. До паспорта за письмовою заявою можуть бути внесені дані батьків або опікунів особи.

15 жовтня омбудсмен закликала президента ветувати цей закон. На думку уповноваженого, ухвалена редакція законопроекту "не відповідає Конституції України, європейським стандартам у сфері захисту персональних даних і становить загрозу порушення прав і свобод людини". В.Лутковська в листі зазначає, що подані у серпні-вересні 2012 року зауваження та пропозиції експертів Ради Європи, українських експертів і громадських організацій до тексту законопроекту не були враховані в остаточній редакції закону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА