12:01 22.10.2012

Генпрокуратура очікує результатів перевірки за фактом відеоспостереження за Тимошенко

4 хв читати
Генпрокуратура очікує результатів перевірки за фактом відеоспостереження за Тимошенко

Генеральна прокуратура України прийме рішення про порушення чи не порушення кримінальної справи за фактами здійснення відеоспостереження та оприлюднення відеозапису з лікарняної палати екс-прем'єра Юлії Тимошенко після службового розслідування.

"18 жовтня до Генеральної прокуратури України надійшло звернення Сергія Власенка, адвоката Юлії Тимошенко, із цього приводу (у зв'язку з оприлюдненням в Інтернеті відео з лікарняної палати, де перебуває екс-прем'єр - ІФ). За підписом заступника генерального прокурора було дано доручення призначити Державній пенітенціарній службі України провести службове розслідування за цим фактом. Крім того, також доручення із цього приводу отримала прокуратура Харківської області щодо проведення перевірки з цього питання", - повідомила керівник прес-служби Генпрокуратури Маргарита Велькова журналістам у Києві в понеділок.

М.Велькова наголосила, що провести службове розслідування доручили Державній пенітенціарній службі (ДПтС) саме тому, що вона є відповідальною за осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, та "здійснення відеоспостереження, - це те, що передбачено чинним українським законодавством".

"Крім того, я хочу наголосити, що стосовно цієї ситуації Генеральна прокуратура підготувала і надіслала лист до Кабінету Міністрів України, а саме до Міністерства юстиції, оскільки, відповідно до закону, саме Мін’юст здійснює координацію діяльності Державної пенітенціарної служби", - сказала вона, додавши, що Генпрокуратура очікуватиме відповіді від Мін’юсту з цього питання.

"А далі за результатами перевірки буде ухвалено рішення щодо порушення чи не порушення кримінальної справи за цим фактом", - сказала М.Велькова.

У свою чергу голова ради об'єднаної опозиції Арсеній Яценюк розповів, що під час зустрічі з генеральним прокурором Віктором Пшонкою в понеділок депутати обговорили питання, пов'язане з оприлюдненням в Інтернеті відео з лікарняної палати Ю.Тимошенко. "Віктор Пшонка висловив занепокоєння фактами, які ми побачили в мережі Інтернет. Ми написали заяву про порушення кримінальної справи", - сказав А.Яценюк.

"Уже є певні дії з боку Генеральної прокуратури. По-перше, Генпрокуратура дала доручення пенітенціарній службі провести службове розслідування за фактами оприлюднення цього відео. По-друге, Генпрокуратура звернулася персонально до міністра юстиції з приводу того, що установа Державної пенітенціарної служби, а простіше кажучи, тюремники, порушують закони і фактично знущаються над Юлією Тимошенко. Я хочу наголосити, що такі дії пенітенціарної служби, оприлюднення цього відео є нічим іншим, як фактами катувань, і це підпадає під дії Конвенції Організації об'єднаних націй, оскільки це моральне знущання над людиною", - сказав депутат.

За його словами, генеральний прокурор повідомив про те, що вже у вівторок матеріали службового розслідування надійдуть до Генеральної прокуратури, і вирішуватиметься питання щодо порушення кримінальної справи.

"Ми вимагаємо від генерального прокурора порушити кримінальну справу за цими фактами, з'ясувати, хто встановлював відеокамери, з'ясувати, хто поширював це відео, і притягнути до відповідальності і керівництво колонії, і тих прокурорів, які мали зупинити цей злочин ще кілька місяців тому", - сказав А.Яценюк.

При цьому лідер об'єднаної опозиції наголосив, що був здивований тим, що генеральний прокурор у понеділок чекав на прихід опозиціонерів до Генеральної прокуратури. За його словами, генпрокурор був готовий до зустрічі з опозиціонерами, оскільки за два дні до цього вже було призначено службове розслідування за фактом оприлюднення відеоспостереження.

За словами А.Яценюка, він спілкувався з Ю.Тимошенко, і вона зазначила, що матеріали відеоспостереження переглядають чоловіки, співробітники пенітенціарної служби. Тому під час зустрічі з генеральним прокурором порушувалося питання про те, щоб чоловіків замінили жінки.

Як повідомлялося, раніше в Інтернеті було викладено відео, зняте в лікарняному інтер'єрі, де жінка, схожа на Ю.Тимошенко, пересувається в туфлях на високих підборах у лікарняній палаті та займається фізкультурою в палаті, де відбуваються фізіотерапевтичні процедури.

Пізніше С.Власенко заявив, що Ю.Тимошенко глибоко обурена цим відеозаписом. "Хочу від її імені висловити дуже глибоке обурення тим аморальним відео, яке було кілька днів тому розміщено в мережі Інтернет. Я хочу зазначити від свого імені, що, розмістивши таке відео, влада просто перейшла всі можливі моральні червоні лінії. З юридичного погляду це є прямим злочином", - сказав він.

С.Власенко також процитував текст листа екс-прем'єра, що підтверджує, що на відеозаписі, який з'явився в Інтернеті, зображена саме вона. "По-перше, я підтверджую автентичність цих матеріалів на 90% їх обсягу, особливо в тій частині, яка стосується моїх занять лікувальною фізкультурою з лікарем-реабілітологом у кімнаті для медичних процедур",- йдеться в листі Ю.Тимошенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА