15:00 22.10.2012

Виборчий процес в Україні відбувається демократично - директор CIS-EMO

2 хв читати

Директор місії CIS-EMO зі спостереження за парламентськими виборами в Україні Олексій Кочетков вважає, що виборча кампанія відбувається відповідно до демократичних стандартів, незважаючи на фіксацію порушень, пов'язаних із кандидатами в одномандатних округах.

"Змагання є, змагальність є, вибір є, і найголовніше, що як під час нормальних виборів, переможця поки що точно не визначено. Усім критеріям демократичних виборів вибори в Україні абсолютно відповідають. Якихось порушень стає менше, якихось більше, але це пов'язано з тим, що все-таки змішана система. Раніше все було, можливо, трішки чистіше, коли партії між собою боролися. Не було таких зовсім диких речей, як бійки між кандидатами", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

За його словами, якщо порівнювати вибори 2004-го та 2012 років, то вони відрізняються так само, як і змінилися громадяни України за ці роки. "Я особисто для себе не помітив якогось такого погіршення. Ось, наприклад, представник ПАРЄ Гросс (голова місії спостерігачів Андреас Гросс - ІФ) у перший день, лише ступивши на українську землю, відразу зазначив, що демократії тут немає, свободи слова немає, нічого немає, жах, катастрофа, караул. Ми такого не бачимо", - зазначив О.Кочетков.

У своїй другій доповіді місія CIS-EMO робить висновок, що порушення на виборах народних депутатів України є, і в більшості своїй стосуються безпосередньо діяльності кандидатів у мажоритарних округах.

При цьому, на їх думку, порушення з боку мажоритарників, пов'язані з підкупом виборців, як такі не впливають на волевиявлення громадян. "Якщо виборець вирішив "купитися", то саме це його рішення. Самі передвиборчі обіцянки кандидатів є особливою формою підкупу виборця, роботою ні з чим не забезпеченими ф'ючерсами. Виборець має свободу волі, яка і має визначати його власний вибір. Свобода волі це поняття, яке не можна замінити буквою або главою закону. Це системотворча частина української культурної традиції", - зазначено у звіті.

"Основними видами порушень є використання службового становища та адміністративного ресурсу для досягнення необхідного результату. Проте цей вид порушення поширений і у партії влади, і в опозиції", - йдеться в документі.

Лідером за порушеннями залишається Одеська область. У ній зафіксовано їх найбільшу кількість - 65.

Виходячи з даних ЦВК, у своїй завершальній доповіді місія "спробує оцінити результати виборів, звертаючи увагу на будь-які відхилення та флуктуації результатів у сусідніх дільничних виборчих комісіях. Місія накладе на дані ЦВК картину зібраних раніше порушень. Це дасть змогу авторитетно заявити, чи були порушення визначальними для волевиявлення виборців", - наголошується в доповіді CIS-EMO.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄС згорнув військову навчальну місію в Малі

Верховний лідер Ірану про аварію президентського гелікоптера: жодних заворушень у країні не буде

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА