12:02 23.10.2012

Україна піднялася на 15 позицій у рейтингу легкості ведення бізнесу Світового банку

3 хв читати
Україна піднялася на 15 позицій у рейтингу легкості ведення бізнесу Світового банку

Україна за минулий рік завдяки реформам у сфері створення підприємств, реєстрації власності та сплаті податків піднялася на 15 позицій у рейтингу легкості ведення бізнесу (Doing Business) Світового банку, але все одно поступається більшості країн світу, перебуваючи на 137 місці між Лесото і Філіппінами.

Згідно з оприлюдненим у вівторок щорічним дослідженням, бізнес має отримати переваги за рахунок скасування вимог до мінімального капіталу та нотаріальному завіренню документів під час заснування компанії, введенню тимчасових лімітів під час роботі з земельним кадастром та впровадженню електронного заповнення і сплати податків середніми та великими підприємствами.

Однак якщо в субрейтингу створення компаній такі поліпшення дозволили Україні посісти 50 місце, то в субрейтингах реєстрації власності і сплати податків вони перемістили країну лише на 149 і 165 місце з 185.

Незважаючи на заявлені урядом плани щодо дерегуляції у будівництві, Україна залишається на 183 місці в світі за цим показником: забудовникові необхідно пройти 20 процедур, які вимагають у середньому 375 днів.

Низькі показники у країни також є у субрейтингу доступу до енергопостачання (166 місце), процедурі банкрутства (157), міжкордонній торгівлі (145) і захисту інвесторів (117).

За даними дослідження Світового банку, найкраще в Україні справи просуваються з отриманням кредитів (23 позиція) та виконанням контрактів (42 позиція).

Загалом ж сьомий рік поспіль світовий рейтинг зі створення найбільш сприятливих умов для ведення бізнесу очолює Сінгапур. У десятку лідерів також увійшли Гонконг, Нова Зеландія, США, Данія, Норвегія, Великобританія, Республіка Корея, Грузія і Австралія.

Завершує список Центрально-Африканська Республіка, що знову помінялася місцями з іншим аутсайдером і своїм географічним сусідом - Республікою Чад.

Найбільший прогрес, на думку СБ, за останній рік продемонстрували Польща (піднялася з 62-го на 55-е), Шрі-Ланка (з 89-го на 81-е), Бурунді (зі 169-го на 159-е), Коста-Ріка (зі 121-го на 110-е), Монголія (з 86-го на 76-е), Греція (з 100-го на 78-е), Сербія (з 92-го на 86-е).

Росія за рік піднялася на 8 ступенів (до 112 місця). Серед інших країн СНД найкращі результати показали Узбекистан (зі 166-го на 154-е), Вірменія (з 55-го на 32-е), Білорусь (з 69-го на 58-е). Невелике зниження спостерігалося у Казахстану - спустився з 47-го місця на 49-е, Азербайджану - з 66-го на 67-е.

За минулі десять років, протягом яких публікується доповідь "Doing Business", в ньому було зазначено 2000 регуляторних реформ у 180 країнах. У результаті, зазначає СБ, із 2005 року час, необхідний у середньому для створення підприємства, скоротився з 50 до 30 днів (в Україні - 22), а в країнах з низьким рівнем доходу цей середній термін скоротився наполовину. За останні вісім років час, необхідний у середньому для передання прав власності на майно, скоротився на 35 днів, з 90 до 55 (в Україні - 69), а середня вартість цієї процедури знизилася на 1,2 процентного пункту - з 7,1% від вартості майна до 5,9% (в Україні - 3,7%).

Спрощення процедур сплати податків надало можливість скоротити час, необхідний для сплати трьох основних податків (на прибуток, на робочу силу і на споживання) в середньому на 54 години на рік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Олена Зеленська зустрілася в Белграді з українською діаспорою та запустила український аудіогід у фортеці Калемегдан

СБУ затримала агентів російської військової розвідки, які планували серію терактів у Києві до 9 травня

47 бригада повідомила про збитий російський вертоліт Ка-52 "Алігатор" вартістю $16 млн

У ЦПД спростували фейк про блокування евакуації з Вовчанська: З громади вивезли майже 6 тис. жителів, процес триває

Петиція про створення офіційного кладовища домашніх тварин у Києві не зібрала необхідних для розгляду голосів

Найближчими днями в Україні буде прохолодно, вітер північно-східний, уночі 1-6° тепла, вдень 11-16°

Окупанти збільшили використання китайських легких всюдиходів на фронті - британська розвідка

Дрони СБУ вразили нафтобазу та електропідстанцію в Бєлгородській і Липецькій областях РФ - джерело

Фільм "Королівство планети мавп" зібрав $56,5 млн у дебютний вікенд

У Донецькій області через обстріли загинув один цивільний, двоє поранені, евакуйовано 257 осіб за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА