15:21 26.10.2012

"Опора" в день парламентських виборів здійснить статистичний підрахунок голосів на 1 тис. дільниць

3 хв читати

Громадська мережа "Опора" здійснить у день виборів статистичний підрахунок голосів, а також контролюватиме ситуацію на десяти проблемних округах.

"Статистично обґрунтований підрахунок голосів здійснюватиметься на спеціально визначених на основі вибірки дільницях", - повідомила координатор виборчих програм "Опори" Ольга Айвазовська на прес-конференції у п'ятницю в Києві.

За словами О.Айвазовської, громадська мережа визначила пропорцію ділянок у конкретній області щодо національного рівня, потім методом випадкової вибірки відфільтрувала ділянки, на яких працюватимуть спостерігачі. "Статистично обґрунтований підрахунок фіксує реальне волевиявлення близько 2 млн виборців і є репрезентативним для національного рівня", - зазначила вона.

Координатор наголосила, що такі методика успішно застосовується у світі на виборах, починаючи з 1968 року.

При цьому О.Айвазовська наголосила, що в Україні довіряють результатам екзитполів, які традиційно проводяться на кожних виборах, проте швидкий статистичний підрахунок голосів є новацією, і його суть полягає в тому, щоб оцінити якість виборчого процесу й максимально точно спрогнозувати результати виборів у загальнодержавному багатомандатному окрузі.

За її словами, екзитпол проводитиметься на 400 дільницях, а статистичний - на 1 тис. У рамках екзитполу планується опитати від 16,5 до 20 тис. респондентів на виході з дільниць, а в рамках статистичного підрахунку голосів активісти "Опори" фіксуватимуть результати голосування в протоколах на 1 тис. дільниць. "Ми також проводитимемо паралельний підрахунок явки виборців", - повідомила О.Айвазовська.

Вона також пояснила, що активісти "Опори" здійснюватимуть спостереження в десяти округах у всій Україні. О.Айвазовська повідомила, що ці округи обиралися за даними звітів довгострокових спостерігачів на основі інформації про системність порушень з боку учасників виборчого процесу, а також жорсткості конкуренції в конкретному окрузі. Спостерігачі від "Опори" працюватимуть на всіх ділянках конкретного округу.

Зокрема, за її словами, контролювати процес виборів "опорівці" мають намір в окрузі №95 (Ірпінь Київської області), де балотується ректор Податкової академії Микола Мельник, в окрузі №105 (Луганськ), де зафіксовано жорстке протистояння між кандидатами від Партії регіонів, КПУ та партії "УДАР", в окрузі №153 (Рівне), де було зафіксовано активне використання адміністративного ресурсу, крім того, до агітації залучалися представники церков.

Також контроль триватиме в окрузі №73 (Виноградове Закарпатської області), де основне протистояння між кандидатом від партії "Єдиний центр" Іваном Балогою та кандидатом від Партії регіонів Іваном Башком, в окрузі №186 (Цюрупинськ Херсонської області), де основні конкуренти - нинішні депутати Олексій Журавко (Партія регіонів) і Катерина Самойлик (КПУ), в окрузі №24 (Дніпропетровськ), де основні конкуренти-ставленики фінансово-промислових груп, зокрема Яків Безбах, якого підтримує група бізнесмена Віктора Пінчука, і Анатолій Крупський, підтримку якому надає група Ріната Ахметова.

В "Опорі" також відзначили округ №157 (Суми), де зафіксовано масове використання чорного піару, округ №17 (Ладижин Вінницької області), де основними конкурентами є Михайло Кучер (Партія регіонів) і Григорій Заболотний (член команди міністра економічного розвитку Петра Порошенка), а також округ №52 (Дзержинськ Донецької області), де також зафіксовано жорстку конкуренцію між кандидатами від різних політичних сил.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За 2023 рік в Україні зафіксовано 85 випадків сексуального насильства, пов'язаних із війною - звіт ООН

Війська РФ за минулий день понад 50 разів обстріляли Сумську область, поранено чотирьох жителів

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА