16:24 26.10.2012

Поточна виборча кампанія найбільш проблемна з 2004 року, у виборців купують голоси за 400-500 грн - КВУ

3 хв читати

У Комітеті виборців України (КВУ) зазначають, що нинішня парламентська виборча кампанія найбільш проблемна за минулі вісім років.

"Ця кампанія з виборів народних депутатів у 2012 році найбільш проблемна, починаючи з 2004 року", - сказав голова КВУ Олександр Черненко на прес-конференції у п'ятницю в Києві.

За його словами, під час виборчої кампанії у 2012 році рівень зловживань і проблем значно більший, ніж на попередніх кампаніях. О.Черненко наголосив, що така кількість проблем на виборах пов'язана з поверненням мажоритарної складової у виборчу систему.

Голова КВУ зазначив, що системними проблемами цієї кампанії можна назвати формування виборчих комісій, використання засобів масової інформації та масове використання замовних матеріалів, не дуже справедливе формування виборчих комісій, використання службового становища чиновниками для агітації за кандидатів у депутати, використання бюджетних коштів для агітації, масове використання чорного PR.

"На цих виборах найнебезпечнішим став прямий і непрямий підкуп виборців", - додав О.Черненко. За його словами, якщо на початку кампанії йшлося про подарунки та пайки, то наприкінці кампанії можна констатувати, що в багатьох округах виборцям роздають гроші.

Експерт наголосив, що за даними, отриманими з різних регіонів і різних округів, середня ціна за один голос становить 150-200 грн, які дають виборцю перед голосуванням, і обіцяють виплатити стільки ж після голосування. "Якщо кандидати виконають свої обіцянки, то виборці можуть заробити за свій голос від 400 до 500 грн", - сказав О.Черненко, додавши, що така сума стандартна для всіх регіонів України.

"Увесь цей обсяг порушень протягом усієї кампанії свідчить про проблемність цих виборів, але все-таки треба дочекатися дня голосування", - наголосив голова КВУ.

За його словами, Комітет виборців України надав другий звіт за результатами довгострокового спостереження за виборами за жовтень 2012 року. О.Черненко зазначив, що в жовтні особливостями виборчої кампанії стали масовий підкуп виборців, а також масове зняття кандидатів у депутати й пов'язана з цим затримка з друком бюлетенів для голосування в мажоритарних округах. За цей період знялися 500 кандидатів, яких можна назвати, скоріш за все, технічними кандидатами, які не претендували на результат на виборах.

Крім того, КВУ зафіксував за цей період неточності в списках, проте поки що складно оцінити, наскільки масовими були уточнення в списках виборців. "Списки не ідеальні, але все-таки є певні поліпшення", - сказав експерт.

За словами О.Черненка, в день виборів спостерігачі від КВУ будуть присутні на 5 тис. дільниць. "На основні загрози ми чекаємо в день виборів, пов'язані з підрахунком голосів", - пояснив він.

Водночас, за його словами, в день виборів на дільницях будуть різні ексцеси, інциденти й дуже напружена ситуація, але найбільша небезпека - це підрахунок голосів після закриття дільниць. На думку експерта, найбільше провокацій, пов'язаних із підрахунками голосів, слід очікувати від мажоритарних кандидатів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верховний лідер Ірану про аварію президентського гелікоптера: жодних заворушень у країні не буде

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА