16:37 26.10.2012

Партія регіонів готує масові фальсифікації в Криму, їх готували не дилетанти - опозиція

4 хв читати

Керівник Кримського регіонального виборчого штабу Об'єднаної опозиції, народний депутат фракції "БЮТ-Батьківщина" Андрій Сенченко заявляє, що влада спробує перемогти на виборах шляхом фальсифікацій, однак зазначає, що перемога Партії регіонів таким способом стане бідою не для опозиції, а для всієї країни.

"Якщо влада зуміє сфальсифікувати вибори - це біда не для опозиції, це біда для всієї країни і для кожного громадянина, незалежно від його політичних поглядів. Бо влада, яку отримують у результаті сфальсифікованих виборів, - її не використовують на благо людей і на благо країни, її використовують виключно для продовження корупційної діяльності ", - сказав А.Сенченко на прес-конференції в п'ятницю в Сімферополі.

За його словами, можливості для фальсифікації були спочатку закладені в законі про вибори. При цьому він визнав, що зусилля опозиції щодо мінімізації закладених в закон можливостей фальсифікацій вдалися не в повній мірі. "Але на сьогодні ключовою є вже навіть не проблема якості закону, ключовою є проблема тотального невиконання владою закону і тотального невиконання своїх обов'язків правоохоронними органами", - наголосив опозиціонер.

А.Сенченко зазначив, що фальсифікації фактично розпочалися з маніпуляцій під час жеребкування між політичними партіями, на якому визначалося, які партії будуть представлені в окружних виборчих комісіях, і це сталося шляхом змін процедури жеребкування постановою Центрвиборчкому. На його думку, "це був фундамент фальсифікації виборів".

Говорячи про способи фальсифікації, які застосовуватимуть, зокрема, і в Криму, А.Сенченко сказав: "Перший етап - це підвезення виборців, що є послугою і це ще одне корупційне діяння в рамках виборчої кампанії. Більше того, уряд (Криму - ІФ) досить розв'язно організовує цей підвіз на шкільних автобусах, куплених за рахунок бюджетних коштів, і при цьому постачає на ці автобуси агітацію". "Ще один спосіб, який Партія регіонів має намір використовувати для фальсифікації в Криму - це підкуп виборців", - додав він.

Крім того, зазначив керівник виборчого штабу, "на сьогодні з'явилася, мабуть, найбільш ефективно використовувана на цьому етапі технологія - голосування на дому". Технологія полягає ось у чому: "виїжджатиме машина за найближчий кут або сусіднє підворіття, і там цілий день працюватимуть із цими бюлетенями, а ввечері вони з цього підворіття привезуть скриньки".

За його словами, цю технологію в Криму опрацювали під час літніх довиборів на одній із виборчих округів на виборах Верховної Ради Криму.

Перспективу використання цього методу підтверджує те, що на деяких виборчих округах в Криму зареєстровано велику кількість заяв про вибори на дому. Лідером є округ №5, до якого входить Керч і частина Ленінського району, зокрема, за інформацією А.Сенченка, там зареєстровано 4580 заяв про вибори на дому, що становить 3,3% від загальної кількості виборців на окрузі. Також, за його словами, в окрузі №4 зареєстровано 4115 заяв на голосування вдома, в окрузі № 9 - 3800, в окрузі № 8 - 3000 таких заяв.

"Ще один етап фальсифікації - підрахунок голосів. І в цьому сенсі дають вказівки та інструктують відкрито, збираючи досить широку аудиторію членів виборчих комісій від Партії регіонів і їх сателітів, кажуть, що будь-яку помарку, яка дає змогу визнати недійсним бюлетень за опонентів Партії регіонів, необхідно вважати такою, що зіпсувала бюлетень. При цьому робиться натяк, що не гріх ці помарки ставити, щоб потім такі бюлетені визнавати недійсними. Щодо тих бюлетенів, які викликають сумніви, але які можна спробувати зарахувати за Партію регіонів, дано чітку вказівку зарахувати їх за Партію регіонів", - сказав А.Сенченко.

Звертаючись до виборців, він нагадав, що на минулих виборах деякі виборці, висловлювали протест Партії регіонів, і писали в її рядку лайливі слова, а ці бюлетені зараховувалися за Партію регіонів. У зв'язку з цим А.Сенченко закликав виборців просто перекреслювати бюлетень і опускати його в урну, щоб цей бюлетень не зараховувався за Партію регіонів.

"Останній етап фальсифікацій, але це вже для зовсім ризикових, які готові сісти у в'язницю дуже швидко, це фальсифікації з підміною протоколу", - сказав А.Сенченко. Водночас він наголосив, що цей вид фальсифікації здійснити доволі складно, оскільки закон передбачає, що бланки протоколів мають багато ступенів захисту і там стоїть наскрізна нумерація.

"Це те, на що розраховує Партія регіонів з фальсифікацією. Треба сказати, що це серйозно побудована конструкція, нею займалися не дилетанти, це робилося заздалегідь, при написанні закону. Потім уже, коли він був ухвалений і підписаний Януковичем, всю цю багатоповерхову та багатоходову опрацьовували фахівці технологи-фальсифікатори", - зазначив глава кримського виборчого штабу опозиції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верховний лідер Ірану про аварію президентського гелікоптера: жодних заворушень у країні не буде

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА