20:42 06.11.2012

З Україною треба продовжувати співпрацю заради її демократизації - обговорення в ЄП минулих виборів

3 хв читати

Депутати Європейського парламенту висловлюються за продовження співпраці з Україною, якій потрібна демократизація, а не "олігархізація".

Вони також зазначили, що минулі вибори були гіршими за попередні, але заявили про необхідність того, щоб наступні були кращими.

Такими були основні положення виступів депутатів Європейського парламенту, які пролунали у вівторок у Брюсселі у рамках засідання комітету з питань закордонних справ. Під час засідання було заслухано інформацію голови спостережної місії Європейського парламенту на парламентських виборах в Україні Павела Коваля.

У своєму виступі голова спостережної місії зазначив, що Україна "має європейські прагнення, тому ми так серйозно до неї ставимося". "Невдовзі Україна очолить ОБСЄ, і я очікую конструктивної реакції на спільну доповідь, оприлюднену наступного дня після виборів", - наголосив він.

Говорячи безпосередньо про минулі парламентські вибори, П.Коваль озвучив висновки, що уже раніше прозвучали, про те, що новий закон про вибори мав багато недоліків, що "призвело до багатьох негативних наслідків". Він також відзначив проблеми з "технічними" партіями, окружними комісіями, інформаційним висвітленням, неучастю у виборах лідерів опозиції.

При цьому голова місії зазначив, що безпосередньо в день голосування не було помічено серйозних порушень. "Підрахунок голосів розпочався добре, але й досі голоси не підраховано, тому досі у нас немає остаточної картини", - констатував П.Коваль.

Водночас він також наголосив, що результат виборів відповідає результатам екзит-полів.

"Порівнюючи з іншими пострадянськими країнами, треба зазначити, що українці мають вибір і мають можливість його реалізувати. Але ми також маємо порівнювати і з попередніми виборами - ці вибори не були кращі, ніж вибори в 2007-му та 2010 роках. Ми все ще очікуємо результату: все протікає не так, як повинно", - вважає європейський політик.

Депутат Мікаель Галер загалом погодився зі своїм колегою, заявивши при цьому, що вибори "можуть бути вільними і справедливими, якщо є політична воля". "Але її не було", - упевнений політик.

Водночас він висловився за продовження "інтенсивної співпраці" з Україною. "Ми не хотіли б так багато критикувати Україну. Я хотів би співпрацювати з Україною, привести їх ближче до нас, підштовхнути їх до нашого рівня. Я не вірю, що є хоч хтось в Україні, хто хотів би привести Україну ближче до Москви. Ми маємо застосувати такі самі критерії, як ОБСЄ. Ми хочемо допомогти Україні, щоб наступні вибори були кращі, і ми дамо конкретні рекомендації. Ми маємо чітко сказати, що в майбутньому ми хочемо демократизації, а не олігархізації", - заявив М.Галер.

Під час виступів депутатів на підтримку співпраці з Україною пролунали аналогічні думки. Також була пропозиція від депутата Яцека Протасевича присвятити українському питанню спеціальну сесію.

Вибори народних депутатів за змішаною системою відбулися в Україні 28 жовтня: 225 народних депутатів обирали за партійними списками, ще 225 - у мажоритарних округах. Нині до ЦВК в електронному вигляді надійшли 99,95% протоколів за партійними списками та 99,62% - за одномандатними округами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДБР затримало прикордонника, який застрелив цивільного, що намагався незаконно перетнути кордон

Ворог розширив зону активних бойових дій майже на 70 км - Сирський

Ситуація у Вовчанську контрольована, тривають заходи з посилення оборонних позицій - Генштаб ЗСУ

Вихідні в Україні будуть теплими, на заході країни та на Лівобережжі короткочасні дощі й грози

Уперше за два роки війни ЗСУ вистачає артилерійських снарядів - Зеленський

Зеленський: Партнери не підштовхують нас до переговорів з РФ

Зеленський заявив, що використання Україною західної зброї на території РФ стало б захистом, а не наступом

Уламки російського дрона пошкодили один з енергооб'єктів на Вінниччині - Міненерго

РФ атакує Харківщину, користуючись забороною Україні використовувати західну зброю для ударів по російській території - ISW

Зеленський про тривалість війни: На сьогодні ґрунт має бути для того, щоб Путін так само шукав вихід із ситуації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА