15:57 08.11.2012

Enagas може стати основним iнвестором будiвництва LNG-термiнала в Українi - куратор проекту

2 хв читати

Iспанська компанiя Enagas S.A. може виступити основним iнвестором будiвництва термiнала з регазифiкацiї скрапленого газу в Одеськiй областi, повiдомив журналiстам куратор проекту Вiталiй Дем’янюк у Києвi в четвер.

"На першому етапi Enagas може взяти участь у проектi як основний партнер держави", - сказав вiн.

В.Дем’янюк уточнив, що при цьому частки Enagas та держави в консорцiумi з будiвництва термiнала можуть розподiлитися у спiввiдношеннi 75% на 25% вiдповiдно.

"Надалi розподiл часток може суттєво змiнитися - це нормальна європейська практика", - сказав вiн

Куратор нацпроекту уточнив, що в майбутньому до складу консорцiуму можуть увiйти також iншi гравцi. Наприклад, iнтерес до участi в проектi проявляє корейська компанiя Kogas, американська Excelerete Energy й одна з катарських компанiй.

В.Дем’янюк також повiдомив, що ДП "LNG-термiнал" на сьогоднi веде переговори з вiсьмома компанiями щодо постачання газу на майбутнiй термiнал. Серед них, зокрема, Total, BP, британська BG Group, Kogas, iспанська Gas Natural та американськi компанiї.

"На 1 сiчня 2015 року, коли завершиться перший етап будiвництва, ми повиннi мати пiдписанi контракти (на постачання газу - IФ)", - резюмував куратор нацпроекту.

Як повiдомлялося, будiвництво LNG-термiнала в Українi роздiлено на два етапи. На першому етапi (запуск - 2016 рiк) буде задiяне судно-термiнал потужнiстю 5 млрд куб. м газу на рiк. На другому етапi (запуск - 2018 рiк) буде побудовано наземний термiнал потужнiстю 10 млрд куб. м газу на рiк.

У рамках першого етапу буде проведено днопоглиблювальнi роботи (за рахунок коштiв, якi залучає ДП "LNG-термiнал" пiд державнi гарантiї, вартiсть - EUR121 млн), побудовано з'єднання з газопроводом середнього тиску, встановлено орендоване судно-термiнал.

На другому етапi буде побудовано наземний термiнал коштом консорцiуму iнвесторiв, вартiсть - EUR735 млн.

Проект передбачає будiвництво СПГ-термiнала в районi м. Южного поряд iз нафтовим термiналом ПАТ "Укртранснафта" i МТП "Южний".

Enagas S.A., найбiльший гравець на газовому ринку Iспанiї, експлуатує мережу газопроводiв, а також низку LNG-термiналiв у цiй країнi.

Excelerete Energy вiдкрила свiй перший LNG-термiнал у 2005 роцi. На сьогоднi управляє 11 термiналами в усьому свiтi, ще 15 термiналiв перебувають на рiзних етапах будiвництва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти посилили обстріли прикордоння, загинули два мирні жителі - Синєгубов

Ми потребуємо максимальної зосередженості друзів України, щоб прискорити постачання зброї, - Зеленський на зустрічі з Чапутовою

РФ розпочала нову хвилю наступу на харківському напрямку, наразі ми зупинили їх артилерією - Зеленський

Президент Словаччини Зузана Чапутова прибула до Києва з прощальним візитом

ВАКС обрав запобіжний захід нардепу Клочку у вигляді 12 млн грн застави - САП

Коментаторами фіналу "Євробачення-2024" в Україні стануть ведучий Мірошниченко та стендап-комік Байдак

Реєстрацію на конкретний час у "єЧергу" для автобусів запущено на чотирьох українсько-румунських пунктах пропуску

Ворог намагався прорвати українську лінію оборони в Харківській області під прикриттям бронетехніки - Міноборони

У сховищі музею Івана Гончара встановлено сучасну систему контролю клімату для збереження цінних експонатів - Кличко

РФ не змогла використати паради 9 травня для демонстрації військової могутності через значні втрати в Україні - британська розвідка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА