17:19 12.11.2012

Голова ДПС України називає новi податковi угоди з Кiпром "маяком" для бiзнесу

3 хв читати

Голова Державної податкової служби (ДПС) України Олександр Клименко високо оцiнює пiдписання конвенцiї про уникнення подвiйного оподаткування та запобiгання ухиленням вiд сплати податкiв на доходи мiж Україною та Кiпром.

"Я вважаю цей документ безумовним досягненням для нашої держави", - сказав вiн на прес-конференцiї в Києвi в понедiлок.

За словами О.Клименка, досягнення таких домовленостей має стати "маяком" для бiзнесу в частинi iнвестицiйної привабливостi України.

Вiн також зазначив, що пiд час переговорiв Українi вдалося домогтися "значно кращих умов iз кiпрською стороною, нiж нашим сусiдам".

Як повiдомлялося, чинна угода з Кiпром про уникнення подвiйного оподаткування передбачає вiдсутнiсть оподаткування за роялтi та дивiдендами, чим активно користуються, зокрема, й українськi бiзнесмени, оформлюючи володiння українськими активами через кiпрськi компанiї.

Згiдно з даними Держстату, резиденти Кiпру є найбiльшими iнвесторами в Україну: $14,52 млрд на 1 липня 2012 року, або 27,7% вiд усiх прямих iноземних iнвестицiй в країну. Далi йдуть нiмецькi компанiї: $7,4 млрд, або 14,1%.

Вiдповiдно до пiдписаної конвенцiї, замiсть чинних нульових ставок дивiденди українських пiдприємцiв обкладатимуться за ставкою вiд 5% до 15%. Зокрема, 5% вiд загальної суми дивiдендiв сплачує фактичний власник, який володiє щонайменше 20% капiталу компанiї або iнвестував у придбання акцiй чи iнших прав компанiї не менше нiж EUR100 тис.

Водночас дохiд вiд акцiй iнших акцiонерiв оподатковується за ставкою 15%.

Крiм того, замiсть нульових ставок почнуть дiяти 10-вiдсотковий або 5-вiдсотковий податок на роялтi, 2-вiдсотковий - на дохiд вiд боргових вимог.

Доходи вiд вiдчуження нерухомостi можуть оподатковуватися згiдно iз законодавством договiрної сторони.

У свою чергу прибуток вiд пiдприємницької дiяльностi оподатковується тiльки в країнi, в якiй провадиться така дiяльнiсть.

Як повiдомили ранiше агентству "Iнтерфакс-Україна" в юридичнiй фiрмi "Василь Кiсiль i Партнери, конвенцiя, яка ще має пройти ратифiкацiю в новообранiй Верховнiй Радi, найiмовiрнiше, набуде чинностi з 1 сiчня 2014 року.

Також юристи зазначають, що конвенцiя почне дiяти з дня отримання останнього письмового повiдомлення, що свiдчить про завершення всiх необхiдних внутрiшньодержавних процедур, при цьому її положення зможуть застосовуватися лише з початку наступного року. Крiм того, за їх словами, має бути вирiшено питання денонсацiї чинної в Українi з серпня 1983 року угоди, укладеної урядом СРСР.

У свою чергу керуючий партнер PSP Audit Дмитро Сушко вважає, що конвенцiя мiстить важливу норму, згiдно з якою резиденти Кiпру, як i ранiше, можуть платити податок на Кiпрi, однак при цьому доходи також можуть обкладатися в країнi, резидентом якої є платник, тобто в Українi. Вiн пояснив, що, згiдно з документом, замiсть наявного ранiше нульового оподаткування встановлено ставки податку в 5% i 15% для дивiдендiв, у 10% - для роялтi, у 2% - для доходу вiд боргових вимог.

Такi ставки, за словами експерта, частково трохи нижчi, нiж в iнших конвенцiях, але це не гарантує, що Кiпр за привабливiстю не програє таким юрисдикцiям, як Нiдерланди, Англiя, Швейцарiя.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА