18:20 13.11.2012

Новий КПК дуже прогресивний і дасть змогу відійти від обвинувального нахилу в слідстві, вважає заступник міністра юстиції

2 хв читати

Новий Кримінально-процесуальний кодекс (КПК) дозволить відійти від обвинувального принципу слідства, заявляють у Міністерстві юстиції України.

"Одне з основних нововведень КПК - це відхід від обвинувального нахилу, який був раніше. Якщо говорити про старий КПК, то це був кодекс, в якому всі преференції були на боці органів слідства та органів дізнання. На сьогодні (у новому КПК - ІФ) введено змагальність. А змагальність - це конкуренція, яка породжує правильніші підходи", - сказав заступник міністра юстиції Дмитро Ворона в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок, коментуючи введення нового Кримінально-процесуального кодексу.

"На сьогодні найбільша відповідальність лягає на суди. Реформу судової системи вже проведено, таким чином, будь-яке рішення, що стосується обмеження якихось прав або свобод громадянина, ухвалюватиме тільки слідчий-суддя, не самостійно слідчий, не оперативний працівник, а слідчий-суддя. Таким чином, це значно підвищує якість", - зазначив Д.Ворона.

За словами заступника міністра, КПК України "було визнано одним із найкращих в Європі на сьогодні".

При цьому він зазначив, що, "звісно, під час імплементації та введення в життя цього законодавства можуть бути поодинокі випадки, коли якісь люди будуть за рахунок якихось суб'єктивних речей дійсно дещо неправильно виконувати кодекс. Співрозмовник агентства також наголосив, що не можна через два-три поодинокі випадки складати негативну думку про новий кодекс.

"Ми маємо говорити, що новий КПК - це дуже прогресивний крок. Будь-яка неурядова організація, з якою ми працювали, зазначила, що наш КПК - це навіть не один, а десять кроків уперед", - сказав заступник міністра.

Коментуючи думки експертів про розмитість низки положень КПК, що дозволить по-різному застосовувати ці норми, Д.Ворона наголосив, що це неможливо зробити. "Усі необхідні чинники запобігання проявам недобросовісності, а також будь-яке положення, яке стосуватиметься обмеження ваших прав або свобод, може вирішуватися лише через суддю. Я думаю, що це найбільша гарантія на сьогодні", - сказав він.

Заступник міністра наголосив, що в кодексі "немає розмитості статей".

Д.Ворона зазначив, що, можливо, з часом, після набуття чинності КПК виникне необхідність його коригування. При цьому він наголосив, що є категоричним противником швидких внесень змін до законодавства, і вважає, що закон має попрацювати три-чотири роки для того, щоб після застосування його на практиці вносити до нього якісь конкретні зміни.

Водночас, за словами заступника міністра, якщо йдеться про кодекс кримінального законодавства, який стосується життя людей, то, можливо, дійсно, треба буде вносити якісь зміни. "Почне діяти (КПК - ІФ)... лише практика єдиний критерій істини", - зазначив Д.Ворона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА