13:30 14.11.2012

Політологи неоднозначні в прогнозах щодо кандидатур на посаду спікера ВР

2 хв читати

Українські політичні експерти поки що утруднюються з прогнозами щодо кандидатури спікера в новообраній Верховній Раді України.

"Я не думаю, що з опозиції, з тих, хто претендує йти на президента, піде на посаду спікера, тому що це означає, що ця людина спалить себе як кандидата в президенти", - зазначив директор GMT Group Анатолій Луценко на прес-конференції в Києві в середу.

За його словами, на місці опозиції, він висував би на посаду голови Верховної Ради представника ВО "Свобода", оскільки ця політична сила не заявляла про свої президентські амбіції.

Директор Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум" Валерій Димов вважає оптимальною фігурою на посаду спікера парламенту нинішнього народного депутата В'ячеслава Кириленка (фракція "НУ-НС").

У свою чергу віце-президент асоціації PR Ukraine Олександр Юркевич, упевнений, що Партії регіонів немає сенсу "висувати свого важкоатлета" в спікери. Свою точку зору він аргументував тим, що рано чи пізно стануть очевидними невдоволення парламенту його головою та діями влади.

"Має бути якийсь громовідвід, який би дозволив звалити всі гріхи на парламент і спікера", - сказав О.Юркевич.

На його думку, було б логічним обрати схему, за якої спікером став би незалежний, рівновіддалений від партій та олігархічних структур якийсь сильний політик. На думку О.Юркевича, це цілком би міг бути нинішній міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко.

"Він міг би забезпечити тиск на парламент, і з боку більшості, і з боку опозиції", - сказав він.

Водночас експерт вважає, що на цю посаду міг би претендувати такий кандидат, як нинішній народний депутат Сергій Міщенко, оскільки "він рівновіддалений і від капіталу, і від політичних сил".

На думку експерта, було б доцільно, щоб першим заступником голови Верховної Ради стала людина від Партії регіонів, а другим - "хтось із комуністів".

Водночас А.Луценко зазначив, що, на його думку, Партія регіонів поки що не визначилася, чи претендуватиме вона на спікера.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА