11:36 26.11.2012

Максимальним покаранням від УЄФА для Адріано може стати дискваліфікація на один матч "Шахтаря", вважає юрист

3 хв читати

Максимально можливим покаранням від контрольно-дисциплінарних органів УЄФА для нападника донецького "Шахтаря" Луїса Адріано за порушення принципу "фейр-плей" у матчі Ліги чемпіонів може бути дискваліфікація на один матч євротурніру, вважає експерт зі спортивного права юридичного бюро "Єгоров, Пугінський, Афанасьєв і партнери" Маркіян Ключковський.

"На мій погляд, реалістичний масштаб покарання, який може бути, це від попередження або штрафу до можливої дискваліфікації максимум на один матч. Я не можу собі уявити, щоб за таке порушення були більш жорсткі санкції", - сказав він в інтерв'ю телевізійній програмі "Великий футбол" на каналі "Україна" в неділю.

М.Ключковський зазначив, що дисциплінарні правила УЄФА передбачають умовне покарання, тобто покарання із випробувальним терміном, яке може бути застосоване і у випадку з Л.Адріано. "Якщо протягом цього часу ще одне таке порушення відбудеться, тоді й покарання набирає чинності", - пояснив він.

Експерт також звернув увагу на те, що в європейському футболі бувають випадки, коли клуб самостійно вживає заходів із покарання своїх футболістів, демонструючи тим самим, що такі дії для клубу неприйнятні. "Можливо, клуб захоче сам показово відсторонити гравця на одну гру. Тим більше, що наступна гра нічого для "Шахтаря" не вирішує", - висловлює припущення він.

М.Ключковський зазначив, що скоєне Л.Адріано порушення безпосередньо в статуті УЄФА ніде не прописано, а там є загальні принципи поведінки, яких має дотримуватися кожен суб'єкт футболу. "Вони всі перераховані у статті 5 дисциплінарних правил УЄФА, де йдеться про те, що футболісти, клуби, офіційні особи мають поводитися у відповідності з принципами лояльності, чесності та спортивної сумлінності", - сказав він.

При цьому спортивний юрист упевнений, що футболісту "Шахтаря" буде дуже складно уникнути покарання в принципі, оскільки УЄФА дуже багато уваги приділяє своєму іміджу, і таким неписаним правилам, як "Respect" і "Fair Play".

Як повідомлялося, 20 листопада "Шахтар" достроково вийшов до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів УЄФА з групи, в якій протистояв чинному володарю трофею "Челсі" і кращій команді Італії "Ювентусу", після перемоги в Копенгагені над данським "Нордшелланд" із рахунком 5:2.

На 24-й хвилині матчу "Нордшелланд" відкрив рахунок. "Шахтарю" дуже швидко вдалося відігратися, але це супроводжувалося скандалом. Арбітр віддав спірний м'яч Вілліану, який за принципом фейр-плей повернув його данцям, вдаривши на половину поля суперника. Але Луїс Адріано побіг за м'ячем, у свою чергу захисники і воротар "Нордшелланд" зупинилися, і бразильський форвард "Шахтаря" відправив м'яч у ворота. Після з'ясування стосунків між футболістами і арбітром гол було зараховано.

За словами капітана "Шахтаря" Даріо Срни, команда вирішила після цього спеціально дати супернику забити у свої ворота, але півзахисник "гірників" Т.Степаненко не зрозумів рішення партнерів і відібрав м'яч у суперника. Незабаром після цього "Нордшелланд" таки забив у ворота гостей, але перед перервою "Шахтар" відігрався, а в другому таймі забив три голи і здобув перемогу.

21 листопада УЄФА завів дисциплінарну справу на Л.Адріано. У провину футболісту ставиться порушення статті 5 дисциплінарного статуту УЄФА - "Принципи поведінки". Контрольно-дисциплінарна інстанція УЄФА розгляне справу 27 листопада.

22 листопада Л.Адріано заявив, що шкодує про свої дії, що призвели до голу у ворота "Нордшелланд" із порушенням принципу "фейр-плей", і просить вибачення у вболівальників і УЄФА.

24 листопада президент "Шахтаря" Рінат Ахметов заявив, що клуб погодиться з будь-яким рішенням у дисциплінарній справі щодо Л.Адріано.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА