13:29 26.11.2012

Газ, придбаний через LNG-термiнал, буде на 20% дешевший за росiйський - Каськiв

2 хв читати

Вартiсть газу, який Україна закуповує через LNG-термiнал, буде мiнiмум на 20% дешевше, нiж за росiйський газ, заявив голова Державного агентства з iнвестицiй та управлiння нацiональними проектами України (Держiнвестпроект) Владислав Каськiв.

"За нашими оцiнками, мiнiмально на 20% буде нижче цiна газу, нiж сьогоднi контракт з Росiєю", - сказав вiн журналiстам у понедiлок у Києвi.

За словами В.Каськiва, LNG-термiнал буде забезпечено газом. Наразi Україна проводить переговори з низкою країн i вибирає кращi умови i цiни. Водночас вiн очiкує велику кампанiю, спрямовану на дискредитацiю цього проекту.

"Ми готовi до цiєї кампанiї, цей проект змiнює енергетичну карту цiлого регiону. Той факт, що Україна стає енергетично-незалежною, кардинально змiнює розклад сил i iнтересiв регiонiв", - додав вiн.

Як повiдомлялося, будiвництво LNG-термiнала в Українi роздiлено на два етапи. На першому етапi (запуск - 2016 рiк) буде задiяно судно-термiнал потужнiстю 5 млрд куб. м газу на рiк. На другому етапi (запуск - 2018 рiк) буде побудовано наземний термiнал потужнiстю 10 млрд куб. м газу на рiк.

У рамках першого етапу будуть виконанi днопоглиблювальнi роботи (за рахунок коштiв, залучених ДП "LNG-термiнал", EUR121 млн), побудовано з'єднання з газопроводом високого тиску (за кошти ДК ™Укртрансгаз", вартiсть менш EUR113 млн) встановлено орендоване судно-термiнал.

На другому етапi буде побудовано наземний термiнал (за кошти консорцiуму iнвесторiв, вартiсть - EUR735 млн).

Проект передбачає будiвництво СПГ-термiнала в районi м. Южний (Одеська обл.), поряд iз нафтовим термiналом ПАТ "Укртранснафта" i МТП "Южний".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА