15:12 03.12.2012

Українська організація інвалідів просить забезпечити прожитковий мінімум матерям, що доглядають за дітьми з фізичними вадами

2 хв читати

Всеукраїнська благодійна організація інвалідів та пенсіонерів "Обличчям до істини" закликає встановити виплату матерям, що доглядають за дітьми-інвалідами, на рівні прожиткового мінімуму.

"Звернутися через уповноваженого, щоб переглянули норми та відповідно до Конституції України забезпечили замість права на працю матері право на достатній рівень життя, тобто, щоб вона у разі догляду за дитиною мала достатній прожитковий мінімум, хоча б той, який встановлено", - сказав голова Всеукраїнської благодійної організації інвалідів та пенсіонерів "Обличчям до істини" Володимир Турський під час круглого столу в Києві в понеділок.

При цьому він зазначив, що більшість матерів вимушена доглядати за дітьми-інвалідами, не маючи можливості працювати.

За його словами, дітям-інвалідам виділяється пенсія близько 900 грн, а матерям, які за ними доглядають, - близько 100 грн.

"Дитина-інвалід має пенсію, якої недостатньо для прожиткового мінімуму. Хоч вона й називається достатньою для прожиткового мінімуму, але на ці гроші неможливо утримати цю дитину. І мати, яка доглядає за дитиною, не має достатнього рівня для свого прожиткового мінімуму. І виходить, що ті 100 із чимось гривень плюс пенсія дитини - це 1000 грн (...) на двох", - розповів В.Турський.

У свою чергу представник благодійної організації "Обличчям до істини" Ірина Смирнова наголосила: "На сьогодні діти-інваліди та їхні сім'ї не мають достатнього рівня існування. Хочеться звернутися до всіх владних структур, щоб вони нарешті повернулися до нас обличчям".

Крім того, організація закликає скасувати інструкцію, згідно з якою представники спеціальних служб перевіряють умови проживання інвалідів.

"Наші спеціальні служби наділені повноваженнями, більшими, ніж слідчі. І ці затверджені інструкції дають змогу у будь-який час перевіряти, як проживає інвалід, заходити до квартири, дивитися, що у нього є в холодильнику, які у нього речі і таким чином проводити дискримінацію", - пояснив В.Турський.

В організації вважають за необхідне, щоб уповноважений Верховної Ради з прав людини звернула на це увагу, й інструкцію було скасовано, "щоб держава не витрачала грошей на контроль за тим, як мати живе на 100 грн".

Водночас представники благодійної організації звернули увагу на проблему недоступності громадського транспорту для інвалідів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА