16:46 07.12.2012

Українці можуть допомогти жертвам порушень прав людини, написавши листи урядам країн і самим жертвам у рамках всесвітнього марафону

3 хв читати

Кожен українець протягом 7-10 грудня може зробити свій внесок у захист прав людини: взяти участь у масштабній щорічній акції Amnesty International - всесвітньому марафоні написання листів урядам країн, де порушуються права людини, й особисто жертвам порушення прав.

Як розповіла в п'ятницю на прес-конференції в Києві виконавчий директор Amnesty International в Україні Тетяна Мазур, марафон відбувається в 35 містах України в 48 місцях написання листів. Листи до урядів, за її словами, чинять тиск і призводять до зміни ситуації на краще, а листами до жертв порушення прав українці можуть висловити солідарність і підтримку.

Цього року героями марафону стали жертви порушення прав людини з України, Росії, Білорусі, Азербайджану, Гватемали, США та Тайваню.

За словами Т.Мазур, українець Яків Строган у 2010 році став жертвою катувань міліціонерів. Скаргу на жорстоке поводження досі не розглянуто, а замість цього стосовно нього порушено кримінальну справу. Я.Строган був героєм марафону минулого року, і вдалося змінити йому запобіжний захід з арешту на підписку про невиїзд. "Ми досягли певних результатів, але не завершили боротьби. Необхідно добитися проведення незалежного розслідування фактів жорстокого поводження", - зазначила виконавчий директор організації.

Героєм марафону з Білорусі став правозахисник Алєсь Бєляцький, засуджений до чотирьох із половиною років позбавлення волі за використання банківських рахунків на території Литви та Польщі для фінансування правозахисної діяльності організації "Вясна" у Білорусі. "У надзвичайно складних умовах Алєсь допомагав жертвам політичних переслідувань у Білорусі, відвідував табір біженців у Грузії після війни з Росією", - розповіла голова правління "Центру громадянських ініціатив" Олександра Матвійчук.

Учасниці російської групи Pussy Riot, засуджені до двох років колонії за виконання протестної пісні в московському храмі Христа Спасителя, обрані цього року героями марафону від Росії. Порушення прав людини в Азербайджані цього року демонструє журналіст Мехман Гусейнов, якого переслідують за висвітлення дій влади країни під час пісенного конкурсу "Євробачення". Роза Франка з Гватемали бореться за справедливість після жорстокого вбивства своєї дочки. Чіоу Хо-Шан з Тайваню засуджений до страти за свідченнями, отриманими шляхом катувань.

Також протягом правозахисної акції українці матимуть можливість написати лист на захист Гуссейна Альмерфеді з Ємену, який відбуває 10-річний термін у в'язниці Гуантанамо без попереднього судового розгляду. "Факт відсутності попереднього судового розгляду, умови та безстроковість ув’язнення людей у Гуантанамо підігрівали міжнародний скандал протягом багатьох років. Усупереч зусиллям міжнародного правозахисного співтовариства, уряд США досі не виконав своїх обіцянок щодо закриття в'язниці Гуантанамо", - розповів співкоординатор проекту "Без кордонів" Максим Буткевич.

"Ми закликаємо всіх долучитися до марафону написання листів. Центральна точка, куди можна прийти і написати листи, - книжковий магазин "Є" в Києві", - зазначила Т.Мазур. За її словами, якщо людина хоче написати листи, але у неї в місті немає "точки", то можна написати лист в електронному варіанті через організацію Amnesty International в Україні.

Активісти Amnesty International в Україні вп'яте долучаються до всесвітнього марафону написання листів. Із десяти справ, на захист яких писали люди у всьому світі минулого року, у п’ятьох випадках вдалося змінити ситуацію на краще. У 2011 році в Україні було зібрано майже 5 500 листів, написаних від руки, загалом у світі - понад 1 млн листів-звернень.

Amnesty International - всесвітній рух, що об'єднує понад 3 млн людей і більше ніж 150 країн, що виступають за припинення грубих порушень прав людини.

10 грудня - Міжнародний день захисту прав людини.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА