18:49 13.12.2012

В Україні з наступного року адвокати працюватимуть безкоштовно для дітей, хворих і малозабезпечених людей

2 хв читати

Українці з наступного року зможуть скористатися безкоштовною допомогою професійних адвокатів не лише для консультацій, а і для захисту під час досудового слідства та в суді, пояснює перший заступник міністра юстиції Інна Ємельянова.

Як розповіла журналістам у четвер у Києві І.Ємельянова, згідно з новим Кримінальним процесуальним кодексом, деякі категорії громадян зможуть скористатися так званою вторинною професійною правовою допомогою, тобто послугами професійних адвокатів у кримінальних і цивільних справах.

"З 1 січня у нас запрацює лише безкоштовна вторинна допомога в кримінальних справах", - сказала заступник глави Мінюсту, додавши, що в цивільних справах така допомога впроваджуватиметься ще протягом трьох років.

"Право на безкоштовну допомогу матимуть громадяни, затримані за підозрою у скоєнні злочину; ті, стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, а також ті, хто не в змозі забезпечити свій захист у кримінальному процесі - це соціально незахищені люди", - пояснила вона.

За словами І.Ємельянової, також право на безкоштовну допомогу адвоката матимуть неповнолітні; люди, обвинувачувані у скоєнні злочину, за який передбачено покарання від 10 і більше років; ті, хто є неосудним (душевнохворі), та громадяни з серйозними проблемами зору, слуху, мови.

"Крім того, в новому КПК передбачено, що така допомога надаватиметься громадянам, затриманим за вчинення адміністративного правопорушення (дрібне хуліганство, дрібна крадіжка), стосовно яких може бути обрано адмінарешт", - розповіла перший заступник глави відомства.

І.Ємельянова повідомила, що для забезпечення роботи адвокатів у кожній області створено центри (їх налічується 27). Загалом у них працюватимуть понад 2 тисяч адвокатів, відібраних на конкурсній основі. "Ми ще проводитимемо ці конкурси. Подивимося, який обсяг справ, скільки громадян потребуватимуть допомоги", - сказала вона.

При цьому І.Ємельянова наголосила, що для громадян допомога таких адвокатів буде безкоштовною, але послуги захисників оплачуватимуться з державного бюджету. "З державного бюджету для оплати праці адвокатів виділено фінансування - 29 млн грн, вони отримуватимуть зарплату", - сказала вона.

За словами заступника глави Мін'юсту, частина адвокатів працюватиме на постійній основі, а частина - за контрактом (тобто, і вестимуть паралельно свої справи, і надаватимуть безкоштовну допомогу громадянам).

Вона запевнила, що допомога надаватиметься протягом кількох годин, оскільки в усіх правоохоронних відомств наразі в електронному вигляді є інформація про затримання людини, про те, де вона утримується. "Ніяких листів не буде - все в електронному режимі. Протягом кількох годин адвокат має приїхати", - наголосила заступник глави відомства.

Первинну правову допомогу наразі надають районні, міські управління юстиції, працюють громадські приймальні. Така допомога є консультативною і не пов'язана із захистом прав під час слідства та в суді.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог не прорвався до каналу Сіверський Донець - Донбас, ситуація в районі Часового Яру контрольована, другу лінію оборони укріплено - ОСУВ "Хортиця"

За минулу добу на півдні України знищено авіаракету, два БПЛА Shahed і два "Орлани"

Нардепу Клочку повідомлено про підозру в незаконному збагаченні на понад 11 млн грн

На катерах ВМС ЗСУ "Ірпінь" і "Рені", отриманих від Естонії, виконуватимуть бойові завдання

Україна не має реалістичного плану "Б" у короткостроковій перспективі без допомоги США - Стефанішина

У п'ятницю в Україні буде тепло і сухо, на півдні вдень до 26°, у Чернігівській та Сумській областях 15-20°

Сили оборони України покращили своє тактичне становище в районі Серебрянського лісництва - ОСУВ "Хортиця"

Україна розглядає механізм ленд-лізу як запобіжник проти політичної дестабілізації серед союзників - Стефанішина

Союзники працюють над тим, щоб гарантувати незворотність членства України в НАТО на саміті у Вашингтоні - Стефанішина

Ворогу вдалося закріпитися в Очеретиному, ЗСУ вживають заходів щодо стабілізації обстановки та повернення під контроль н.п. - ОСУВ "Хортиця"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА