20:00 13.12.2012

Радикалізм "Свободи" щодо української мови у ВР може зумовити появу свого "спецназу" в парламентській більшості - політолог

2 хв читати

Директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що радикальна позиція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" у Верховній Раді з питання використання народними депутатами української мови може зумовити формування свого "спецназу" у провладної парламентської більшості.

"Насправді є дві сторони проблеми. Одна сторона: є норми державної мови, які потрібно в офіційних установах виконувати. Інша річ, що в нас уже склалася парламентська традиція, в цьому питанні була певна терпимість. Припустимо, новий депутат, він не володіє ще повною мірою державною мовою,... на це заплющували очі, й це не було проблемою. Тобто, до цього критично ставилися, але не було обструкції", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.

На його думку, таке агресивне ставлення "Свободи" до мовного питання може сприйматися як певні дискримінаційні дії та викликатиме агресивну реакцію з боку російськомовних депутатів із Партії регіонів і Компартії України. "Я боюся, що найближчим часом у відповідь на "Свободу" як на "спецназ опозиції" ми побачимо формування власного "спецназу" в парламентської більшості - спецназ на спецназ, зокрема, і щодо мовного питання", - прогнозує В.Фесенко.

У свою чергу директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський зазначає, що свободівці хочуть нав'язати свої правила в новому парламенті. "Це (виступ депутатів українською мовою - ІФ) не обумовлено законодавством, про це сказав Колесніченко і, по-моєму, він сказав те, що є насправді. Треба це перевіряти, але мені здається, саме так і є", - сказав він.

При цьому експерт вважає більш негативним той факт, що націоналісти використовують фізичну силу проти депутатів, які не порушили закону. "Вони порушили моральні та інші зобов'язання, чесне слово і таке всяке (я маю на увазі Табалова), а їх просто били. Мені здається, якщо це залишити без відповідальності, що ось вони недоторканні депутати, нехай так і буде, то битимуть, наступного разу битимуть ногами", - пояснив М.Погребинський.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА