10:43 14.12.2012

Звільнення української журналістки в Сирії стане першим випробуванням опозиційної коаліції - Amnesty International

2 хв читати

Сирійська опозиційна коаліція має забезпечити звільнення української журналістки, яку утримує озброєна група, що іменує себе підрозділом Вільної сирійської армії, йдеться у заяві міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

"Сирійські опозиційні лідери мають забезпечити негайне безпечне звільнення Анхар Кочнєвої. Захоплення заручників під час збройного конфлікту є воєнним злочином", - повідомила заступник директора програми Близького Сходу та Північної Африки в Amnesty International Енн Гаррісон.

Amnesty International закликає опозиційну коаліцію діяти зараз, щоб гарантувати суворе дотримання союзними збройними групами своїх зобов'язань із міжнародного гуманітарного права та забезпечити дотримання стандартів у галузі прав людини.

У заяві міжнародної правозахисної організації зазначено, що цей заклик пролунав після того, як так звана "Група друзів Сирії" визнала Національну коаліцію сирійських революційних і опозиційних сил законним представником сирійського народу на тлі зростаючого використання важких озброєнь сирійським урядом.

Як повідомлялося, на початку листопада відеоролик, на якому зафіксовано зниклу в Сирії українську журналістку А.Кочнєву, з'явився на каналі Youtube, що належить сирійським озброєним опозиціонерам.

На відеозаписі завдовжки 15 секунд вона говорить арабською: "Мене звуть Анхар. Мене викрали неподалік від Хомса. Я прошу українське, російське посольства та сирійську владу виконати те, чого вимагають мої викрадачі".

Останній запис в її блозі у "Живому журналі" датовано 8 жовтня: "Кілька днів не шукайте. Їду". Пізніше з'явилася інформація про те, що вона зникла неподалік від сирійського міста Хомса.

Нині усі записи з журналу А.Кочнєвої переведено в режим "невидимки" або видалено, хоча сама сторінка журналу доступна.

15 жовтня прес-секретар МЗС України Олександр Дикусаров повідомив агентству "Інтерфакс-Україна", що в Сирії бойовики викрали українку, яка поїхала до цієї країни як перекладач для знімальної групи одного з російських телеканалів.

"За даними, які ми отримали від міграційної служби в Сирії, жінка 1972 року народження є громадянкою України. Вона перетнула сирійський кордон 22 вересня цього року через міжнародний аеропорт Дамаска на запрошення однієї з громадських організацій", - розповів він.

"За інформацією, яку ми отримали від знімальної групи одного з російських телеканалів, з яким громадянка України останнім часом працювала як перекладач, протягом 12-13 жовтня вона виходила з ними на зв'язок. У телефонному режимі громадянка України підтвердила факт свого викрадення 9 жовтня... й насильницького утримування бойовиками основного сирійського опозиційного воєнізованого угруповання Вільної сирійської армії", - повідомив О.Дикусаров.

15 жовтня президент України Віктор Янукович доручив МЗС країни та іншим відповідним органам держвлади вжити заходів для звільнення А.Кочнєвої.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли Суми та 17 прикордонних сіл у Сумській і Чернігівській областях, є поранений

У російському полоні перебувають 32 представники українських медіа - Мінкультури

У Чернігові в приміщенні банку стався вибух, пошкоджено будівлю

Чергова петиція за припинення зупинки руху наземного транспорту під час повітряних тривог у Києві набрала потрібну кількість голосів

Ворог за добу втратив 1040 осіб

За добу на Харківщині одна загибла, 20 постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

Уночі окупанти пошкодили об'єкт "Укренерго" в Сумській області та призвели до відключення обладнання "Харківобленерго"

Ворожий дрон пошкодив високовольтну лінію електропередач у Червоногригорівській ОТГ

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область

Сили оборони відбили 31 атаку на авдіївському і 36 на бахмутському напрямку, загалом за добу відбулося 125 бойових зіткнень

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА