13:34 29.12.2012

ПІДСУМКИ РОКУ: Фондовий ринок України - "Що робити?"

8 хв читати
ПІДСУМКИ РОКУ: Фондовий ринок України - "Що робити?"

У 2012 році ключовий індикатор українського ринку акцій - індекс "Української біржі" - втратив близько 34%, середньоденний торговельний оборот на ринку скоротився майже втричі. Крім того, якщо ще рік тому кореляція зі світовими ринками простежувалася на рівні 0,9, то поточного року значення коефіцієнтів кореляції змістилися в негативну зону - до "мінус" 0,3.

РИНКОВА "ЛОМКА"

За словами гендиректора інвесткомпанії "Конкорд Капітал", голови біржової ради "Української біржі" Ігоря Мазепи, 2012 рік став переломним для фондового ринку України, та інвестиційно-банківська бізнес-модель, що давала змогу раніше "жити і працювати", зазнала низки істотних змін: трейдинг переживає не найкращі часи, майже не було операцій зі злиття і поглинання (M&A) і публічного розміщення акцій (IPO або SPO).

Крім того, щодо законодавчих ініціатив фондовий ринок цього року програв за всіма напрямами, ключовим з яких стало ухвалення закону про депозитарну систему.

Керівник аналітичного відділу інвесткомпанії "Арт Капітал" Ігор Путилін у свою чергу зазначив, що характерною рисою цього року був рух українських фондових індексів у "боковику" більшість часу, що позбавляє інвесторів можливості заробити. Це змушує багатьох професійних учасників згортати свою діяльність або шукати інші інструменти й на інших ринках.

У зв'язку з цим гендиректор інвестиційної компанії SP Advisors Нік Піацца прогнозує наступного року кілька M&A угод у біржовому секторі. "Деякі власники невеликих інтернет-трейдерів, брокерів і КУА хочуть вийти зі збиткового бізнесу, тоді як їхня клієнтська база і низька вартість компаній може залучити більших учасників, насамперед із Росії", - пояснив експерт.

Заступник начальника департаменту інвестиційного бізнесу Єврогазбанку Артем Білоног у свою чергу звернув увагу, що падіння фондового ринку України у 2012 році поступається тільки кіпрському, при тому що складно провести таку саму аналогію в поточній економічній ситуації країн.

"Якщо враховувати виключно фундаментальні макроекономічні чинники, то поточний дисконт українського ринку акцій щодо суміжних ринків і ринків, що розвиваються, відображає максимальний із можливих песимістичний сценарій", - сказав експерт.

Водночас керівник торговельного департаменту інвесткомпанії "Альтана Капітал" Андрій Тарасенко зазначив, що зниження індексу УБ другий рік поспіль стримуватиме від можливої просадки наступного року.

РИЗИК - СПРАВА БЛАГОРОДНА, АЛЕ НЕ НАСТУПНОГО РОКУ

Згідно з прогнозами І.Мазепи, "робочими" у 2013 році будуть грошовий і борговий ринки, а також зарубіжний ринок NDF (безпоставкових форвардів на гривню - ІФ). Відновлення активності також очікується на ринку M&A, тоді як ринки IPO раніше третього кварталу 2013 року будуть закриті.

Крім того, голова біржової ради повідомив про намір у 2013 році продовжити дискусію з регуляторами щодо нових інструментів для УБ, таких як ф'ючерс на золото, на валютну пару, введення подвійного лістингу.

Водночас, як зазначив керуючий партнер інвесткомпанії "Капітал Таймс" Ерік Найман, НБУ наразі проти будь-яких нововведень, тому очікувати в новому році нових інструментів – зайва річ.

Е.Найман звернув увагу на значний бюджетний дефіцит, який зберігатиме високий попит на гривневі ресурси з боку держави. Якщо до цього додати процес делевериджу українських банків, який, як очікується, триватиме ще близько трьох років, зазначені чинники підтримуватимуть високу вартість грошей навіть в умовах низької інфляції, додав він.

"Тож депозитним вкладникам та інвесторам в інструменти з фіксованою дохідністю 2013 рік навряд чи принесе розчарування, крім випадків невірного вибору банків та емітентів", - підсумував експерт.

А.Білоног прогнозує, що наступного року розвитку набуде сектор боргових інструментів, а саме корпоративних цінних паперів. "Важливість розподілу інвестицій між різними класами активів, додаткова дохідність, прогноз прискорення економічного зростання на ринках, що розвиваються, і сприятливий прогноз щодо дефолтів - усе це підвищить інвестиційну привабливість корпоративних облігацій для клієнтів", - вважає він.

На думку Н.Піацци, українські компанії мають використати наступні 24 місяці для структуризації та детінізації власного бізнесу.

"Це ази, з яких варто розпочати, якщо ви хочете налагодити хороші відносини з інвесторами, міжнародними банками та іншими фінансовими установами. Оскільки публічність і хороша міжнародна репутація може частково стати порятунком від фінансової та політичної нестабільності в Україні, а також недружніх поглинань", - сказав він.

АКЦІЇ? - НІ, ДЯКУЮ

2013 рік буде для українського ринку акцій важчим за кризовий 2008-й, прогнозує Н.Піацца. По-перше, за його словами, зростання української економіки наступного року очікується на близькому до нуля рівні. "Це негативно позначиться на торгових обсягах, а також волатильності, яка, ймовірно, ще більше посилиться", - зазначив він.

По-друге, незважаючи на законодавчі обмеження, дедалі більше українців знаходять доступ до іноземних біржових майданчиків, яким віддають перевагу порівняно з локальним ринком, додав він.

Однак найважливішим чинником, на думку Н.Піацци, стало рішення уряду України "посприяти у розвитку фондового ринку" та пропозиція ввести податок на позабіржові операції.

"Імовірно, влада сильно переоцінює масштаби таких операцій на внутрішньому ринку й перебуває в пошуку джерел покриття дефіциту держбюджету. В будь-якому разі, це поганий знак, і насамперед - для торговців. Оскільки в результаті ми можемо побачити нові обшуки в брокерських компаніях за участю податкової міліції та запрошення прийти до прокуратури, як це було цього року", - сказав Н.Піацца.

Оптимістичніший у прогнозах І.Мазепа, який очікує позитивної динаміки ринку в 2013 році, але без суттєвого поліпшення ліквідності.

Водночас, за його словами, навіть такий помірний сценарій потребує певних умов, зокрема зниження девальваційних очікувань інвесторів. "За наявності побоювань щодо нацвалюти інвестори не хочуть залишатися в гривневих активах", - наголосив І.Мазепа.

Схожої думки дотримується і Е.Найман. Він вважає, що наразі серед інвесторів зберігаються девальваційні очікування, чекати на приплив коштів на ринок акцій не варто. "Ось якщо НБУ і Кабміну вдасться переконати інвесторів у здатності вирішити боргову проблему 2013 року без девальвації гривні, тоді можливе сильне зростання котирувань українських акцій та індексу УБ", - сказав він.

За оцінками І.Путиліна, справедливе значення індексу УБ перебуває біля позначки 2000 пунктів. Але очікувати досягнення індикатором зазначеного рівня можна лише за умов, що МВФ відновить кредитування України, країна підпише з ЄС угоду про асоціацію, а економіка України відновить зростання з другого півріччя 2013 року.

IPO - ЗНОВУ ТІЛЬКИ ДЛЯ ЕЛІТИ

Українські компанії зможуть залучити у 2013 році капітал за допомогою публічних або приватних розміщень акцій тільки в разі серйозного зниження девальваційних очікувань інвесторів, вважає директор департаменту інвестиційно-банківських послуг ІК "Альтана Капітал" Павло Мішустін.

"Українській владі доведеться серйозно попрацювати над покращенням інвестиційного клімату в країні, перш ніж первинне публічне розміщення акцій (IPO) знову стане доступним варіантом залучення фінансування для великого і тим паче - середнього бізнесу", - сказав він.

На думку П.Мішустіна, власники промислових груп намагатимуться залучити фінансування насамперед шляхом продажу непрофільних активів, тоді як IPO залишиться "екзотикою" навіть для найбільш підготовлених компаній.

І.Путилін вважає, що найдоступнішими наступного року будуть приватні розміщення.

"У 2013 році, на нашу думку, ситуація на публічному ринку почне поліпшуватися, але не так швидко, щоб західний інвестор знову був готовий вкладати в українських емітентів. Однак при цьому не виключені невеликі розміщення, в межах кількох десятків мільйонів доларів, як це було з KDM Shipping", - сказав експерт.

Оптимістичніший щодо IPO або SPO українських емітентів А.Білоног, на думку якого нових спроб варто очікувати ближче до другого півріччя 2013 року. При цьому, крім уже традиційних розміщень аграрного бізнесу, залучити фінансування на зовнішніх ринках можуть спробувати представники рітейлу та рекреаційного сектора.

УКРАЇНСЬКА ЄВРОБОНДІАНА: ПІДБІР "АКТОРІВ"

Аналітик ринку облігацій групи "Інвестиційний капітал Україна" (ICU) Тарас Котович прогнозує, що у 2013 році першим на міжнародні ринки з євробондами, найімовірніше, вийде держава, оскільки виплати за зовнішніми боргами припадають переважно на перше півріччя.

Він додав, що попит на українські єврооблігації, як свідчать останні розміщення, буде, але дохідність нових випусків зберігатиметься на досить високому рівні, оскільки ризики країни продовжують залишатися значними.

"Довіра до України залежатиме від роботи нового уряду, ситуації з платіжним балансом і співпрацею з МВФ", - зазначив експерт.

П.Мішустін вважає, що Міністерство фінансів, найімовірніше, намагатиметься не перевищувати "психологічної планки" дохідності в 10% річних і, за умови відсутності різкого погіршення ситуації на "європейській периферії" (в проблемних економіках єврозони - ІФ), усі шанси він для цього має.

На думку Е.Наймана, дохідність українських євробондів може знизитися на пару процентних пунктів, якщо Україна зможе домовитися з МВФ або Росією і залучити достатньо коштів для вирішення боргової проблеми. В іншому разі дохідність зросте.

Потенціал зниження дохідності українських єврооблігацій, у межах 200 базисних пунктів, зазначив також фахівець відділу продажів боргових цінних паперів інвесткомпанії "Драгон Капітал" Сергій Фурса. Водночас він додав, що зазначений потенціал може бути реалізований, тільки якщо настрій на глобальних ринках залишиться незмінним і знизяться безпосередньо українські ризики, оскільки попереднє зростання ціни паперів відбувалося на зовнішніх чинниках, переважно за рахунок підвищення апетиту до ризику. За оцінками С.Фурси, після суверенного позичальника найбільші шанси вийти на ринок у банків, передусім державних, а також квазісуверенних корпоративних позичальників, як, наприклад, "Укрзалізниця". За словами віце-президента інвестиційної компанії SP Advisors Павла Клепки, серед корпоративних емітентів інтерес до випуску боргових паперів проявляють аграрні та металургійні компанії. Але за нинішньої ситуації на світових ринках спрогнозувати, чи наважаться українські компанії на залучення іноземного фінансування, досить складно. П.Мішустін у свою чергу додав, що нові розміщення євробондів українськими емітентами, найімовірніше, відбудуться не раніше липня наступного року, оскільки в першому півріччі вся увага інвесторів буде прикута до відновлення співпраці України з МВФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА