13:37 29.12.2012

ПІДСУМКИ РОКУ: Метзаводи України скорочують споживання газу шляхом упровадження установок ПВП

3 хв читати
ПІДСУМКИ РОКУ: Метзаводи України скорочують споживання газу шляхом упровадження установок ПВП

Металургійні підприємства України в умовах значного подорожчання природного газу та посилення конкуренції на внутрішньому й зовнішньому ринках у 2012 році продовжили модернізацію доменного виробництва, застосовуючи установки вдування пиловугільного палива (ПВП).

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" гендиректор об'єднання коксохімічних підприємств України "Укркокс" (Дніпропетровськ) Анатолій Старовойт, згідно з планами на 2013 рік метпідприємства країни виплавили за технологією ПВП 13,5 млн тонн чавуну із запланованого на наступний рік загального обсягу його виробництва в 30 млн тонн. А.Старовойт не уточнив частки виплавки чавуну за технологією ПВП у 2012 році.

За його словами, установки ПВП задіяні або будуть задіяні найближчим часом на 13 доменних печах.

"Установки ПВП працюють або перебувають на адаптації до промислової експлуатації на меткомбінаті "Запоріжсталь" (дві доменні печі), Донецькому метзаводі (дві печі), Алчевському меткомбінаті (чотири печі) та Маріупольському меткомбінаті (ММК) ім. Ілліча (п'ять печей)", - зазначив А.Старовойт.

За даними об'єднання металургійних підприємств України "Металургпром" (Дніпропетровськ), станом на 1 грудня на метпідприємствах країни працювали 27 доменних печей із 36 (75%), 19 конвертерів із 21 (90%), вісім мартенівських печей з 16 (50%) і п'ять електропечей з 15 (33%).

Отже, понад третина встановлених доменних печей працюють за системою ПВП, або близько половини від задіяних у роботі, констатував співрозмовник агентства.

При цьому він зазначив, що для установок ПВП потрібне коксівне вугілля підвищеної якості, з меншим вмістом сірки.

"В Україні такого вугілля видобувається близько 300 тис. тонн, а загалом потрібно 1,8 млн тонн. У цілому Україна і на ПВП, і для виробництва коксу наступного року імпортує близько 10-10,5 млн тонн коксівного вугілля або концентратів підвищеної якості", - зазначив А.Старовойт.

Водночас він наголосив, що збільшення споживання та імпорту коксівного вугілля не відбудеться через зниження витрати коксу в доменному виробництві.

За його словами, ПВП знижує собівартість виплавки чавуну на $40-45/тонна, що робить український чавун більш конкурентоспроможним порівняно з іншими підприємствами.

"Російські колеги зізнаються, що висока вартість газу активізувала наше оновлення в плані доменних печей, тоді як вони в цьому напрямі практично не працюють, що може стати проблемою для них в умовах ринкової економіки в рамках СОТ", - сказав А.Старовойт.

Він також повідомив, що в найближчій перспективі планується переведення доменних печей на пиловугільне паливо на "ArcelorMittal Кривий Ріг" і Дніпровському меткомбінаті (ДМК) ім. Дзержинського.

"Економічна доцільність стимулюватиме впровадження ПВП на всіх доменних печах в Україні, що підвищить конкурентоспроможність виплавки чавуну", - резюмував експерт.

Як повідомлялося, під час нещодавньої наради на ДМК ім. Дзержинського було заявлено про плани в найближчій перспективі будівництва нового верстата 400/200 і впровадження технології ПВП у доменному виробництві.

Коксохімзаводи (КХЗ) країни в січні-листопаді 2012 року скоротили виробництво металургійного коксу 6-відсоткової вологості на 3,1% порівняно з аналогічним періодом 2011 року - до 17,401 млн тонн. За підсумками 2011 року КХЗ збільшили виробництво коксу на 5,3% порівняно з 2010 роком - до 19,582 млн тонн.

Наразі частка імпортних вугіль становить 37,5% усього обсягу споживаного Україною коксівного вугілля. Раніше частка імпортних вугіль у загальному обсязі забезпечення вугіллям українських КХЗ сягала 36-40%.

Україна традиційно імпортує близько 9 млн тонн концентрату, переважно з РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА