13:37 29.12.2012

ПІДСУМКИ РОКУ: Зерновий ринок - alles gut

4 хв читати

У 2012 році, мабуть, уперше в історії зернового ринку України держава змогла не тільки домовитися із зернотрейдерами про умови їхньої роботи, а й не порушити своїх обіцянок. Як результат, перше півріччя маркетингового року було одним із найуспішніших для українського зерноекспорту - країна відправила на зовнішні ринки рекордні 14 млн тонн.

ГРА ЗА ПРАВИЛАМИ

За попередніми даними, Україна у 2012 році намолотила третій за обсягом урожай зернових - близько 46,2 млн тонн. При цьому в питанні, як розпорядитися зібраним, держава вирішила розібратися ще на початку сезону не без участі гравців ринку. 31 липня Міністерство аграрної політики та продовольства України підписало з представниками громадських організацій, що представляють інтереси зерновиків, меморандум, який визначив правила гри на весь поточний маркетинговий рік (МР, липень-червень). Держава письмово пообіцяла, що зовнішні постачання зернових з України можуть бути обмежені тільки за умови, коли вони досягнуть 80% встановленого ліміту на будь-яку з культур. Щодо обсягів можливого вивозу, то їх було визначено так: пшениця - 4 млн тонн, ячмінь - 3 млн тонн, кукурудза - 12,4 млн тонн.

Згодом гранично можливий експорт пшениці підвищили до 5,5 млн тонн. Але навіть після того, як на початку грудня її відвантаження досягли обумовленого максимуму, уряд не закрив кордону, зазначаючи, що трейдери самі погодилися припинити експорт цієї культури. За даними учасників ринку, активні відвантаження за пшеницею в грудні справді не здійснювалися, зупинившись на позначці приблизно 5,7 млн тонн.

При цьому Мінагропрод допускає, що експорт пшениці за підсумками сезону може перевищити 6 млн тонн. Крім того, міністерство запропонувало трейдерам купити для подальшого експорту 0,3 млн тонн пшениці в Аграрного фонду, оскільки останньому необхідні кошти для розрахунку з аграріями за форвардними закупівлями зерна.

Для довідки: врожай пшениці поточного року попередньо становив 15,7 млн тонн. При перехідних її залишках з урожаю 2011 року в 5,3 млн тонн і внутрішньому споживанні приблизно в 12 млн тонн, експортний потенціал цієї культури експерти оцінюють у 9 млн тонн. Однак вони зазначають, що для продовольчої безпеки країни на кінець маркетингового року необхідно, щоб запаси пшениці становили близько 3 млн тонн.

Варто зауважити, що експортерів встановлені на цей МР правила гри цілком задовольняють. За словами президента Української зернової асоціації (УЗА), що об'єднує зерноторгові компанії в Україні, Володимира Клименка, в цьому сезоні політика держави на зерновому ринку абсолютно прозора та зрозуміла.

"Головне, що жодна з компаній не зазнала збитків. Усі спокійно працюють, усім усе зрозуміло", - тішиться експерт.

ПЕРСПЕКТИВНІ КАЧАНИ

Якщо в першій половині сезону головною експортною культурою в Україні була пшениця, то в другій половині МР очікується, що, вичерпавши свої можливості, вона віддасть пальму першості кукурудзі. Мінагропрод оцінює потенціал експорту цієї культури на 2012/2013 маркетинговий рік у 14 млн тонн, з яких уже поставлено на зовнішні ринки понад 5,7 млн тонн. За даними міністерства, Україна до 17 грудня намолотила близько 20,3 млн тонн кукурудзи на зерно з 4,3 млн га (99% прогнозованих площ).

Щоб допомогти вітчизняній кукурудзі реалізувати свій експортний потенціал, Міністерство агрополітики та продовольства особисто зайнялося пошуком зовнішніх ринків. У листопаді цього року міністерські зусилля увінчалися успіхом - Україна завершила узгодження фітосанітарних вимог до кукурудзи з китайською стороною, що дозволяє їй розпочати постачання цієї культури до Китаю. За словами міністра агрополітики та продовольства Миколи Присяжнюка, Мінагропрод домовився із зернотрейдерами, що вони самі визначать, хто і в яких обсягах експортуватиме кукурудзу на китайський ринок.

Наприкінці грудня Державна служба карантину рослин України повідомила, що експортувати кукурудзу до Китаю планують ПАТ "Компанія "Райз" та ПрАТ "Райз-Максимко", що входять до агрохолдингу "Укрлендфармінг", а також ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація" (ДПЗКУ).

Щодо ще однієї експортної культури - ячменю, то його перспективи на цей рік не такі райдужні, як у кукурудзи та пшениці. За попередніми даними, валовий збір цієї культури поточного року сягнув 7,2 млн тонн (у 2011 році - 9,1 млн тонн). Очікується, що його експорт за підсумками сезону не перевищить 3 млн тонн.

Еще по теме

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА