20:10 31.12.2012

Із 1 січня 2013 р. вводиться податок на нерухоме майно

2 хв читати
Із 1 січня 2013 р. вводиться податок на нерухоме майно

Із 1 січня 2013 р. починає діяти стаття 265 Податкового кодексу України, згідно з якою запроваджується податок на нерухоме майно, відмінний від земельної ділянки.

Відповідні зміни до Податкового кодексу України вніс закон України №4834 від 24 травня 2012 р., який набув чинності з 1 липня 2012 р. Нововведення пов'язане з тим, що база оподаткування на нерухоме майно обчислюється на підставі даних Державного реєстру прав на нерухоме майно, який згідно з законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення реалізації прав на нерухоме майно та їх обмежень обтяжень при їх державній реєстрації» запроваджується з 1 січня 2013 року.

До платників податку на нерухоме майно належать власники об'єктів житлової нерухомості - фізичні особи, а також юридичні особи, які створені, зареєстровані та провадять діяльність відповідно до законодавства України.

Податківці ще на початку грудня попередили, що нормами Податкового кодексу України звільняються від оподаткування квартири площею до 120 кв. метрів, житлові будинки площею до 250 кв. метрів, садові або дачні будинки, об'єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним сім'ям та прийомним сім'ям, у яких виховується троє і більше дітей.

Згідно з вимогами Податкового кодексу України ставки цього податку встановлюють місцеві ради.

У Києві, наприклад, ставка податку за 1 кв. м. житлової площі визначена рішенням Київської міськради від 23 червня 2011 №242/5629:

1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року - для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. м., і житлових будинків, площа яких не перевищує 500 кв. м.;

2,7% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року - для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. м., і житлових будинків, площа яких перевищує 500 кв. р.

Податок нараховує орган державної податкової служби. Терміни сплати для фізичних осіб - протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення, для юридичних осіб - авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, наступного за звітним кварталом, які відображаються в щорічній податковій декларації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА