13:25 04.01.2013

В Україні застосовуються тільки перевірені вакцини, ще не пізно зробити щеплення від грипу - експерт

2 хв читати
В Україні застосовуються тільки перевірені вакцини, ще не пізно зробити щеплення від грипу - експерт

Усі вакцини, які застосовуються в Україні, успішно пройшли реєстрацію і перевірку, розповіла агентству "Інтерфакс-Україна" головний дитячий імунолог Міністерства охорони здоров'я України Людмила Чернишова.

"Усі вакцини, і західного, і вітчизняного виробництва, проходять реєстрацію і перевірку в Центрі з контролю за імунобіологічними препаратами при Фармакологічному комітеті України", - зазначила Л.Чернишова.

За словами експерта, МОЗ України контролює якість вакцин і забезпечує всі необхідні для безпечної вакцинації заходи. "Міністерство охорони здоров'я створило Центр із контролю за вакцинацією, триває велика роз'яснювальна робота з населенням, уже два роки організовуються виїзні семінари для медичних працівників з питань безпеки вакцинації до всіх регіонів за участю головних спеціалістів МОЗ", - зазначила Л.Чернишова.

На запитання, чи не пізно щеплюватися від грипу цього року в січні, Л.Чернишова відповіла, що від грипу краще вакцинуватися перед сезонним підвищенням захворюваності, але не пізно й у січні, оскільки спалахи грипозної інфекції можуть бути кілька разів протягом осені-зими. "Американська академія педіатрії рекомендує проведення вакцинації навіть під час епідемії, вважаючи, що це є важливою умовою успішної стратегії боротьби з грипом. Як відомо, всі рекомендації Американської академії педіатрії зазвичай ґрунтуються на серйозних дослідженнях і великому досвіді", - зазначила лікар.

Раніше міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова заявляла, що охоплення вакцинацією в Україні становить в середньому 60-70%. "Моє завдання - широко пропагувати вакцинацію. Дуже важливо займатися профілактикою захворювань, зокрема - й імунізацією. Доки ми не вживатимемо заходів для збереження свого здоров'я, ніякі ліки нас не врятують", - сказала Р.Богатирьова.

Л.Чернишова - професор, доктор медичних наук, головний дитячий імунолог Міністерства охорони здоров'я України, член Європейського товариства дитячих інфекціоністів (ESPID), завідувачка кафедри дитячих інфекцій і дитячої імунології Київської національної медичної академії післядипломної освіти.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА