16:59 10.01.2013

Авіакомпанія "Сибір" оскаржила у Верховному Cуді України рішення щодо спору про $15,32 млн збитку від катастрофи Ту-154 у 2011р

3 хв читати

Правова група "Павленко і Побережнюк", яка представляє інтереси ВАТ "Авіакомпанія "Сибір" за позовом до Міноборони і Держказначейства України про відшкодування збитку в $15,32 млн у зв'язку з катастрофою її пасажирського літака Ту-154 у 2001 році, в четвер оскаржила рішення нижчих судів у Верховному Суді України.

Як уточнили агентству "Інтерфакс-Україна" у правовій групі, після проведення судової реформи в Україні згідно з Господарсько-процесуальним кодексом таку скаргу було подано до Вищого господарського суду України (ВГС України), який 11 грудня відхилив касацію авіакомпанії і тепер повноважний сам вирішувати, чи має сенс передання справи на розгляд до Верховного суду.

"Ми змушені проходити цю процедуру в Україні, хоч і не покладаємо на неї сподівань. Тож заяву про перегляд було подано нами саме до ВГС України, який навряд чи визнає незаконність свого ж рішення. Події, що відбуваються в українській судовій системі, незалежно від справи, дають дедалі більше підстав вважати, що система повністю себе дискредитувала", - сказала представник авіакомпанії в суді, партнер групи, адвокат Олександра Павленко.

У групі нагадали, що ВГС України залишив у силі постанову Київського апеляційного господарського суду від 28 травня 2012 року та рішення Господарського суду м. Києва від 6 вересня 2011, які відмовилися задовольнити позов "Сибіру".

Раніше правова група неодноразово заявляла про намір продовжити судові спори з Україною у цій справі в міжнародних судах.

"Павленко і Побережнюк" нагадують, що згідно з висновками розслідування Міждержавного авіаційного комітету (МАК), катастрофа пасажирського літака Ту-154 авіакомпанії "Сибір" над Чорним морем сталася 4 жовтня 2001 року внаслідок потрапляння в нього української ракети С-200, випущеної під час навчань українських військ ППО у Криму. Унаслідок катастрофи загинули 78 осіб: 66 пасажирів (більшість - громадяни Ізраїлю) і 12 членів екіпажу.

У 2003-2005 роках український уряд виплатив $15,6 млн компенсації родичам загиблих. У 2004 році авіакомпанія "Сибір" подала до Госпсуду Києва позов до Міноборони України та Держказначейства про відшкодування збитку, завданого у зв'язку з катастрофою належного їй Ту-154.

Водночас згідно з проведеною в 2008-2010 роках з ініціативи Міноборони експертизою КНДІСЕ, літак Ту-154 не міг бути збитий українською зенітною ракетою в 2001 році.

Як зазначали представники позивача, всі експерти, що входили до складу експертної комісії КНДІСЕ, не мали досвіду розслідування авіакатастроф, троє з них взагалі не є судовими експертами, вони співробітники Харківського авіаційного університету, що перебуває в прямому підпорядкуванні Міноборони.

Позивач, зокрема, вимагав залучити до розгляду справи як третю особу фахівців МАК, які проводили розслідування і встановили факт ураження ракетою, заявляв безліч клопотань про витребування важливих даних з Генеральної прокуратури, Міноборони України, з органів Російської федерації, з наукових інститутів, підприємств з виробництва авіа-суден і зазначеної в справі ракети. Всі вимоги суд відхилив.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни просунулися на північний захід від Авдіївки після відступу ЗСУ з цього району - ISW

Окупанти в суботу ввечері тричі обстріляли Очаків - ОВА

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Сили Оборони за добу ліквідували 860 окупантів, два засоби ППО та один літак противника

РФ вночі атакувала "шахедами" Дніпропетровську область, пошкоджено багатоповерхівку, виникли пожежі

Ворожі БПЛА вночі було збито в Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА