16:06 17.01.2013

ЄСПЛ зобов'язав Україну виплатити близько EUR500 тис. за п'ятьма позовами

2 хв читати

Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) у четвер зобов'язав владу України виплатити близько EUR500 тис. за п'ятьма пред'явленими до неї позовами, повідомляють в ЄСПЛ.

Так, позивачами в одній зі справ виступали 17 ув'язнених в'язниці міста Ізяслава, які звинувачували українську владу в катуваннях та різних порушеннях прав людини в період їх утримання під вартою. За цим позовом ЄСПЛ зобов'язав українську сторону виплатити кожному з ув'язнених як компенсацію по EUR25 тис., а також EUR10 тис. одному з них як компенсацію судових витрат.

Наступне рішення стосується громадянина Польщі Даріуша Габровського, який звинувачував українську сторону в невиконанні судового рішення про повернення його викраденого сина до Польщі. ЄСПЛ наказав виплатити EUR7,5 тис. як компенсацію та EUR3285 як судові витрати, зазначено у відповідному прес-релізі суду.

Інший позивач, громадянин України Юрій Слюсар, звернувся до ЄСПЛ із клопотанням про неефективне розслідування українською владою справи про зникнення та можливе вбивство свого брата-близнюка у квітні 2003 року. Суд визнав правоту позивача і поставив владі України виплатити як компенсацію суму в EUR12 тис. та ще EUR500 у рахунок судових витрат.

Ще в одній із розглянутих судом справ українець Костянтин Сизарев звернувся зі скаргою про неналежні умови свого утримання в ізоляторі тимчасового утримання міста Євпаторії, а також щодо відсутності справедливого розслідування інциденту за участю його сусіда по камері, коли його побили охоронці виправної установи і, згодом, він був позбавлений належного медичного догляду.

ЄСПЛ також присудив EUR20 тис. як компенсацію громадянці України Тетяні Мосендз, яка звернулася до суду з позовом щодо відсутності належного розслідування обставин смерті її сина під час проходження ним військової служби в українській армії.

Усі ці індивідуальні позови переважно спрямовані проти української судової системи, зазначають в ЄСПЛ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА