16:43 17.01.2013

Укрдержреєстр вiдзначає вiдсутнiсть пiдстав для вiдмови нотарiусiв реєструвати нерухоме майно

2 хв читати

Необхiдну нормативно-правову базу для роботи нотарiуса як державного реєстратора прав власностi на нерухоме майно затверджено i немає пiдстав для їхньої вiдмови в реєстрацiї, повiдомила перший заступник голови Державної реєстрацiйної служби Iнна Завальна.

"Нотарiуси не мають права вiдмовляти в реєстрацiї права власностi на нерухоме майно лише тому, що право не зареєстровано в Держреєстрi речових прав. Для роботи нотарiуса як державного реєстратора всю нормативно-правову базу ухвалено: ухвалено закон, постанови Кабмiну i вiдповiднi пiдзаконнi акти. Пiдстав для вiдмов у реєстрацiї немає", - сказала вона на брифiнгу в четвер.

I.Завальна також повiдомила, що роботу iз держреєстрацiї розпочали всi 583 органи держреєстрацiї речових прав, а також 6,835 тис. нотарiусiв, з яких майже 4,8 тис. нотарiусiв вже проводили держреєстрацiю.

Ранiше голова Державної служби з питань регуляторної полiтики та розвитку пiдприємництва Михайло Бродський висловився за позбавлення нотарiусiв права на заняття нотарiальною дiяльнiстю у разi їх вiдмови в проведеннi операцiї i дiй, пов'язаних iз реєстрацiєю прав власностi у Держреєстрi речових прав на нерухоме майно.

М.Бродський зазначав, що Мiнiстерство юстицiї ще наприкiнцi 2012 року попереджало всiх нотарiусiв про новi норми.

Як повiдомлялося, в Українi створена Державна реєстрацiйна служба (Укрдержреєстр), до якої з 1 сiчня 2013 року перейшла вiд БТI функцiя державної реєстрацiї прав на нерухомiсть, тодi як функцiя проведення техiнвентаризацiї зберiгається за БТI.

Президент України Вiктор Янукович на початку серпня 2012 року пiдписав закон № 5037-VI, згiдно з яким нотарiуси з 1 сiчня 2013 року можуть здiйснювати держреєстрацiю права власностi, iнших речових прав та їхнiх обтяжень на вже зареєстрованi об'єкти нерухомого майна з внесенням вiдповiдної iнформацiї до Держреєстру речових прав на нерухоме майно.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА