16:28 18.01.2013

З 19 січня в ЄС вводяться нові водійські посвідчення

2 хв читати

У суботу, 19 січня, в Європейському союзі набуде чинності третя директива щодо єдиних водійських прав, покликана сприяти вільному пересуванню громадян, боротьби з підробками посвідчень і поліпшенню дорожньої безпеки в ЄС, оголосив у Брюсселі заступник голови Єврокомісії Сійм Каллас.

"Дорожні поліцейські в ЄС сьогодні змушені розпізнавати понад 100 різних видів водійських посвідчень, паперових і пластикових. Фотографії на них часто дуже застарілі, не цілком чітко зазначені категорії транспортних засобів, на які поширюється дозвіл водію, і документи часто легко підробляють", - сказав С.Каллас, представляючи журналістам у п'ятницю нову директиву.

"Фальшиві права на водіння - це справжні права на вбивство, ось чому ми повинні мати посвідченнями, які легко прочитати та зрозуміти, але дуже складно підробити", - пояснив представник Європейської комісії.

Він показав аудиторії зразок нового пластикового посвідчення розміром із кредитну картку стандартного європейського формату з посиленим захистом від підробки.

Нові права поступово замінять сто різних модифікацій, що використовують у ЄС понад 300 мільйонами водіїв.

Починаючи з 19 січня 2013 року в Євросоюзі видаватимуть лише такі посвідчення.

Чинні права не ліквідують, але їх можна буде замінити на новий формат у будь-який час до 2033 року. Допускається адаптування зображення на картах посвідчень, що дозволяє розмістити національну символіку держав-членів ЄС.

Паралельно з введенням європейського водійського посвідчення створюється єдина європейська система обміну даними, покликана полегшити національній владі держав-членів вирішення адміністративних питань з водіями-іноземцями. У зв'язку з цим буде передбачено спрощення процедури обміну посвідчень для громадян, що переїжджають на проживання з однієї країни ЄС до іншої. При цьому, завдяки інформаційній системі, буде введений більш суворий контроль, що виключає видачу прав водію, позбавленому їх в іншій державі.

Крім того, в ЄС вводиться регулярний обмін водійських посвідчень на всій території союзу як засіб боротьби з підробками. За новими правилами, водійські права для автомобіля і мотоцикла необхідно оновлювати кожні 10-15 років, залежно від рішення національних органів влади. До цього, наприклад, у Бельгії водійське посвідчення на легковий автотранспорт видавали безстроково.

Водії автобусів і важких вантажівок тепер будуть зобов'язані міняти права кожні п'ять років і проходити при цьому медичний огляд.

В Єврокомісії пояснюють, що йдеться лише про адміністративну процедуру, яка не потребує від водіїв жодних нових тестів.

Відповідаючи на запитання, С.Каллас повідомив, що європейська директива не передбачає обмежень для водіїв за віком. Це питання компетенції окремих країн ЄС. Він також пояснив, що заходи Євросоюзу у зв'язку з введенням нових посвідчень не спрямовані на гармонізацію в масштабі союзу національних систем покарання за порушення правил дорожнього руху.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА