12:02 23.01.2013

Лазаренко категорично спростовує свою причетність до вбивства нардепа Щербаня

3 хв читати
Лазаренко категорично спростовує свою причетність до вбивства нардепа Щербаня

Екс-прем'єр України Павло Лазаренко заперечує свою причетність до вбивства народного депутата України Євгена Щербаня.

"Сьогодні я змушений укотре заявити - я не маю жодного стосунку до зазначеного злочину (вбивства Є.Щербаня - ІФ). Я достовірно знаю, що цю справу проти мене сфальсифіковано для використання в політичних цілях", - ідеться в заяві П.Лазаренка, поширеній у середу його адвокатом Мариною Долгополою.

За словами екс-прем'єра, публічні заяви керівництва Генеральної прокуратури України щодо його причетності до кримінальної справи про вбивство Є.Щербаня "грубо порушують конституційну норму щодо презумпції невинуватості".

"Я, Лазаренко Павло Іванович, неодноразово й послідовно заявляв про те, що я категорично не причетний до вбивства в 1996 році в Донецькому аеропорту народного депутата України Євгена Щербаня. Цю справу безпідставно та протиправно "повісив" на мене у 2000 році тодішній генпрокурор Михайло Потебенько, користуючись моєю відсутністю на батьківщині й неможливістю повноцінно захиститися від цього політично мотивованого наклепу", - наголосив він.

П.Лазаренко також звернув увагу на те, що останні аналогічні висловлювання генерального прокурора України Віктора Пшонки та його першого заступника Рената Кузьміна стосовно цієї справи містять ознаки кримінального злочину, передбаченого п. 2 ст. 387 Кримінального кодексу України (розголошення даних досудового слідства або дізнання).

"Очевидно, що після таких заяв високопоставлених посадових осіб Генпрокуратури України неможливо сподіватися на неупереджений розгляд цієї справи в українському суді", - переконаний П.Лазаренко.

Як пише газета "Комсомольская правда в Украине", П.Лазаренко наразі перебуває в імміграційному ізоляторі в каліфорнійському містечку Аделанто у зв'язку з відсутністю візи.

За словами адвоката, справа слухатиметься в суді у травні.

За інформацією ЗМІ, всі українські паспорти П.Лазаренка прострочені, й у разі незадоволення його прохання про надання притулку в США його можуть вислати до Греції, звідки він прибув до США, або він може виїхати до Панами, паспортом якої нібито володіє.

П.Лазаренко, який провів в ув'язненні понад десять років за фінансові махінації, 1 листопада 2012 року вийшов з американської в'язниці Terminal Island на волю.

8 листопада стало відомо, що П.Лазаренко подав клопотання до Імміграційного суду Сан-Франциско про надання йому тимчасового статусу на право перебування на території США. За інформацією адвоката М.Долгополої, він перебуває в державній установі, яку імміграційна служба США використовує для тримання осіб, щодо яких вирішуються питання права перебування на території цієї країни.

Згідно з американським законодавством, імміграційний суд має півроку на вирішення питання про надання людині права тимчасового перебування на території США або її депортації до рідної країни. Тобто не виключено, що до квітня 2013 року П.Лазаренко не стане вільною людиною.

У США П.Лазаренка обвинувачували у відмиванні грошей, отриманих незаконним шляхом, та в переведенні їх на закордонні рахунки в 1994-1999 рр. У серпні 2006 року каліфорнійський суд засудив його до дев'яти років в'язниці за відмивання грошей та інші злочини.

У Генпрокуратурі, як і раніше, заявляють, що варто П.Лазаренку повернутися в Україну, як його заарештують. Адвокати екс-прем'єра уточнюють, що в Україні слідчі йому інкримінують близько 50 кримінальних епізодів: давання хабара, привласнення коштів і зловживання становищем.

18 січня генпрокурор В.Пшонка заявив, що Генпрокуратура України завершила розслідування кримінальної справи щодо вбивства народного депутата Є.Щербаня, екс-прем'єру Юлії Тимошенко вручено повідомлення в підозрі її в організації спільно з екс-прем'єром П.Лазаренком умисного вбивства з корисливих мотивів.

У середу, 23 січня, П.Лазаренко відзначає 60-річний ювілей.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

НАТО виступило із заявою, засудивши гібридну діяльність РФ і запевнивши, що це не завадить і далі підтримувати Україну

Саміт миру стане першим реальним шансом розпочати відновлення справедливого миру

Ворожий комплекс спостереження "Муром-М" вразили ударні БПЛА в селищі Бєлгородської області

Окупанти за добу завдали два ракетних і 58 авіаударів по Україні, обстріляли понад 120 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА