16:57 24.01.2013

У Ющенка наполягають: нову експертизу його крові можна проводити лише із залученням міжнародних лабораторій

3 хв читати
У Ющенка наполягають: нову експертизу його крові можна проводити лише із залученням міжнародних лабораторій

Нова експертиза крові третього президента України (2005-2010) Віктора Ющенка в рамках розслідування справи про його отруєння може відбутися лише у разі залучення міжнародних лабораторій, наголошує його прес-секретар Ірина Ванникова.

"Застаріла теза Рената Кузьміна (перший заступник генерального прокурора України - ІФ) про примусове отримання зразків крові Віктора Ющенка, яку він вперто повторює, підтверджує підозри в необ'єктивності українського слідства (...) Змушена в черговий раз нагадати позицію Віктора Ющенка, яка залишається незмінною: нова експертиза крові в рамках справи щодо отруєння кандидата в президенти може відбутися із залученням міжнародних лабораторій", - йдеться в коментарі І.Ванникової, поширеному прес-службою партії "Наша Україна" в четвер.

Вона наголосила, що це побажання В.Ющенка перший заступник генпрокурора "вперто замовчує" і озвучує перекручену інформацію.

"Зразки крові надавалися в 2005 і 2006 роках неодноразово. Не потрібно бути медиком або судовим експертом, щоб зрозуміти, що відтворити формулу крові на момент отруєння зараз, у 2013 році, після кількох років лікування, вже неможливо. Отже, здати повторний аналіз крові нереально, тому може йтися лише про новий аналіз крові", - пояснила прес-секретар.

За її словами, такий спосіб ведення слідства нагадує шантаж і не має на меті встановлення істини в справі отруєння В.Ющенка.

"На об'єктивність результатів будь-яких експертиз можна сподіватися лише у разі залучення світових експертів до справи отруєння президента Ющенка", - підсумувала І.Ванникова.

Як повідомлялося, в інтерв'ю газеті "Сегодня", опублікованому в четвер, Р.Кузьмін заявив, що В.Ющенко досі не дав згоди на аналізи крові у справі про його отруєння в 2004 році.

За його словами, зараз слідство не може рухатися далі у цій справі. "Ми досі не отримали його згоди на здачу аналізу крові, без чого слідство не може рухатися далі", - сказав він.

"У новому КПК передбачена примусова здача таких зразків, однак лише теоретично. На практиці немає механізму реалізації цього положення. Зараз група експертів працює над розробкою такого механізму. Можливо, це буде спільний наказ Міністерству охорони здоров'я та силовим відомствам ... У будь-якому разі, це не швидка справа", - наголосив Р.Кузьмін.

5 вересня 2004 року, В.Ющенко, як кандидат у президенти, зустрічався з керівництвом Служби безпеки України, після чого відчув нездужання, 10 вересня його госпіталізували до віденської клініки. Лікарі заявили, що В.Ющенка отруїли діоксином, причому отрута потрапила в організм пацієнта приблизно за п'ять днів до госпіталізації. Пізніше було проведено низку експертиз. Повторна експертиза наприкінці травня 2006 року підтвердила факт наявності діоксину в організмі В.Ющенка.

Наразі В.Ющенко ігнорує прохання Генпрокуратури про надання крові для експертиз у зв'язку з продовженням розслідування справи про отруєння.

На початку червня 2012 року генеральний прокуратор Віктор Пшонка заявив, що наглядове відомство може до кінця поточного року закрити кримінальну справу щодо отруєння В.Ющенка.

Раніше І.Ванникова вже заявляла, що В.Ющенко готовий на нову експертизу крові, однак лише із залученням кількох міжнародних лабораторій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пил із Сахари дістався території України – Гідрометцентр

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

Міноборони створило Офіс підтримки коаліцій для забезпечення системного управління військовою допомогою від партнерів

Спровоковану ворожим артобстрілом пожежу в Куп'янську ліквідовано, незважаючи на загрозу повторних обстрілів

Суд визнав наявність російського громадянства в колишньої топпосадовиці Мін'юсту Прилуцької

Грузія продовжила термін перебування українців без візи до трьох років

У західних областях України в четвер удень 9-14°; на решті території 17-22°

У Києві очікують, що законопроєкт про допомогу Україні Байден підпише негайно – Єрмак

Рада збільшила чисельність Держприкордонслужби на 15 тисяч військовослужбовців

ДТЕК планує відновити електропостачання знеструмлених споживачів Святошинського району Києва протягом двох годин

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА