13:16 25.01.2013

Загрози погіршення стану озимих в Україні через морози немає - Укргідрометцентр

2 хв читати

Очікуване в Україні в найближчі дні значне зниження температури не загрожує озимим, які наразі приблизно на 90% площ перебувають у доброму та задовільному стані, вважає начальник агрометеорологічного відділу Українського гідрометцентру Тетяна Адаменко.

"На тих територіях, де немає достатнього сніжного покриву, тобто, існує небезпека пошкодження посівів, поки що сильних морозів немає. Надалі ж очікується, що сніговий покрив відновиться, морози озимим будуть не страшні", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

Експерт зазначила, що сильні морози (від "мінус" 15 до 25 градусів) очікуються переважно на північному заході країни, де достатньо снігу, щоб захистити озимі від пошкодження. При цьому, за її словами, зниження температури буде тимчасовим: з 29 січня очікується поступове її підвищення.

Т.Адаменко також зазначила, що завдяки вологій і теплій погоді, яка цієї зими встановилася в АРК, на півострові спостерігається поліпшення стану озимих. Зокрема, у багатьох регіонах отримані сходи на полях, де на початку зими їх не було.

Водночас, за її словами, певну небезпеку для озимих в Сумській області створює крижаний покрив, який у кількох районах лежить вже більше місяця. Ступінь впливу цього покриву на озимі залежатиме від її товщини, зазначила Т.Адаменко.

Як повідомлялося з посиланням на Держстат, Україна під урожай 2013 року засіяла озимими на зерно і зелений корм, включно з рапсом, 9,2 млн га, що на 2,5% менше, ніж під урожай 2012 року.

Зокрема, площі під озимими зерновими становили 8,1 млн га, скоротившись на 3,5%. Посіви озимої пшениці зменшилися на 0,2% - до 6,7 млн га, жита - на 4,3%, до 0,3 млн га, ячменю - на 19,5%, до 1,1 млн га.

Водночас рапс під врожай-2013 посіяно на 1,03 млн га (на 7,2% більше).

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА