13:13 28.01.2013

Альтернативою ОСББ може стати обрання голови будинку - представник Мінрегіону

2 хв читати

У громадян, які не хочуть створювати об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), може з'явитися можливість обирати голову будинку, який представлятиме їхні інтереси та контролюватиме якість надаваних комунальних послуг.

Про це в ефірі програми "Соціальний статус" на телеканалі Tonis сказала заступник директора департаменту житлової політики Мінрегіону України Віра Радченко.

"Це один із варіантів, який ми вважаємо цікавим. Така норма діє в Івано-Франківську. Щоб заохотити свого представника, співвласники платять йому за утримання будинку та прибудинкової території. Він збирає скарги жителів і домагається, щоб усі послуги постачальники надавали якісно та вчасно", - розповіла вона.

За словами представника Мінрегіону, така схема дає змогу скоротити до мінімуму спілкування жителів будинку із жеками та поліпшити якість послуг. Цей механізм міністерство розглядає на сьогодні, але поки що нормативно його не врегульовано і працює лише на місцевому рівні.

Представник Мінрегіону також повідомила, що на матеріальну підтримку від держави співвласники будинку можуть розраховувати після створення ОСББ. "Людям, які хочуть вступати в ОСББ лише після того, як держава відремонтує будинок, ми пропонуємо інший підхід. Спочатку - створення об'єднання, а потім - надання державної підтримки", - уточнила вона. За її словами, були випадки, коли після отримання державної допомоги ОСББ так і не було створено.

Віра Радченко також повідомила, що, згідно з проектом закону, що регулює діяльність ОСББ, органи місцевого самоврядування мають передати будинок об'єднанню співвласників у тримісячний термін. "Громадськість, у свою чергу, вимагає скоротити цей термін до місяця, щоб можна було швидше укласти договори з постачальниками послуг. Але місцевим органам влади потрібен час на передачу всієї технічної документації, яку іноді треба замовляти в проектних інститутах. Це замкнене коло. І поки що у нас немає механізму врегулювання цього питання", - визнає вона.

За словами Віри Радченко, проект нового закону про ОСББ уже винесено на громадське обговорення, яке триває досить активно. Але спірних питань залишається дуже багато, і в якому вигляді документ потрапить до Верховної Ради, поки що невідомо.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА