11:25 30.01.2013

Мати Г.Гонгадзе: Вирок Пукачу - це велика крапка з кінцями у воду

3 хв читати

Мати убитого у 2000 році журналіста Георгія Гонгадзе Леся Гонгандзе заявляє, що не визнає смерті свого сина і має намір обстояти його честь та гідність у суді.

Коментуючи вирок екс-начальнику департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексію Пукачу, винесений Печерським районним судом у вівторок, Л.Гонгадзе зазначила: "Насправді, мені абсолютно байдуже, скільки років дали б цьому чоловіку - довічне чи два десятки". "Бо я не визнаю факту смерті свого сина. Те, що мені демонструє прокуратура, не належить синові", - пояснила вона в інтерв'ю Deutsche Welle, розміщеному на сайті в середу.

На запитання, чи може вирок, на її думку, стати останньою крапкою у 12-річній справі про вбивство Г.Гонгадзе, вона відповіла: "Без сумніву, це кінець, велика крапка з кінцями у воду, щоб ніхто і ніколи не зміг назвати замовників, які насправді хотіли знищити мого сина. Усе закінчиться на Пукачі та на покійному Кравченку (екс-глава МВС Юрій Кравченко), бо так вигідно".

При цьому Л.Гонгадзе заявила, що тепер у неї інша мета у справі. "Я хочу у суді відстояти честь і гідність свого сина", - розповіла вона.

За словами матері журналіста, вона вже півроку звертається до Генпрокуратури з проханням надати їй безкоштовного державного адвоката, який би міг представляти її інтереси в суді. "Йдеться про те, що високопосадовці МВС на своїх брифінгах, одразу після зникнення Гії (Г.Гонгадзе - ІФ), висуваючи версії вбивства, "зробили" з нього військового найманця, афериста з боргами, мало не вбивцю. За ці слова треба відповідати. Всі ці висловлювання були оприлюднені одразу в декількох друкованих ЗМІ з посиланням на Миколу Джигу (на той час перший заступник міністра внутрішніх справ - ІФ)", - зазначила Л.Гонгадзе.

Вона зауважила, що хоче отримати адвоката від прокуратури, оскільки у неї немає грошей на послуги приватного адвоката, крім того, її справа - це "війна з владою, а приватна адвокатура - це бізнес, який не витримує тривалого протистояння". "Тому мені потрібен державний адвокат", - пояснила мати журналіста.

"У суді я маю чим довести, що висловлювання про "найманця" є наклепницькими, ба радше брехливими. Минулого року в Грузії я знайшла документ, точніше офіційний лист від Міністерства оборони Грузії до коменданта аеропорту Тбілісі з проханням посприяти журналісту Георгію Гонгадзе потрапити у місце бойових дій - місто Сухумі. Цей документ, який я офіційно переклала, підтверджує, що мій син був на війні не як найманець, а як журналіст. Натомість Генпрокуратура вже півроку бавиться зі мною в окозамилювання, і адвоката не надає, і висловлювання заперечує. Вони сподіваються, що посадять Пукача і всьому кінець, мій син залишиться "найманцем", а вони - "чисті і пухнасті". Так не буде", - резюмувала Л.Гонгадзе.

Як повідомлялося, Печерський районний суд Києва 29 січня 2013 року засудив О.Пукача до довічного ув’язнення, визнавши винним у вбивстві Г.Гонгадзе. О.Пукача позбавлено звання генерал-лейтенанта, а також зобов'язано виплатити М.Гонгадзе 500 тис. грн, а також 100 тис. грн журналісту Олексію Подольському.

Журналіст Г.Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. В листопаді того ж року в лісі Київської області знайшли обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. У 2009 році в Київській області було знайдено останки черепа, які, за заявою Генпрокуратури, належать Г.Гонгадзе. Однак тіло досі не поховано, оскільки мати журналіста Леся Гонгадзе відмовляється визнавати, що знайдені останки належать її синові.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА