10:25 01.02.2013

Екс-прем'єр Лазаренко програв в ЄСПЛ справу про права на квартиру в Україні - суддя

2 хв читати

Екс-прем'єр України Павло Лазаренко програв справу проти України щодо прав власності, в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ), повідомила суддя ЄСПЛ від України Ганна Юдківська.

В інтерв'ю газеті "КоммерсантЪ Украина", опублікованому в п'ятницю, Г.Юдківська зазначила, що відповідне рішення ЄСПЛ ухвалив у грудні 2012 року.

"Скаргу було подано ним у 2002 році, так що справа розглядалася 10 років", - зазначила суддя.

Вона пояснила, що "справа Лазаренка" в ЄСПЛ належить до категорії, яку розглядають в останню чергу, - про питання власності.

"Пан Лазаренко і члени його сім'ї поскаржилися на те, що, коли вони покинули Україну у 1999 році, у них відібрали квартиру, яку їм свого часу дала держава як родині прем'єр-міністра. Із їхньої точки зору, квартиру відібрали незаконно, тому що у них були достатні причини не перебувати в квартирі більше шести місяців, зберігаючи за собою право користування нею, а національні суди вирішили інакше. Крім цього, позивачі скаржилися, що втратили доступ до майна, що залишилося в цій квартирі", - розповіла Г.Юдківська .

"У підсумку в 2012 році ЄСПЛ дійшов висновку, що в питанні недоступу до власності позивач не вичерпав можливості для захисту прав на національному рівні, а що стосується позбавлення їх права проживання в державній квартирі, то українські суди ухвалили обґрунтоване рішення про виселення. Тобто загалом позивачу було відмовлено в скарзі", - повідомила суддя.

У США екс-прем'єр України П.Лазаренка обвинувачували у відмиванні грошей, отриманих незаконним шляхом і переведених на закордонні рахунки в 1994-1999 роках. У серпні 2006 року каліфорнійський суд засудив його до дев'яти років ув'язнення за відмивання грошей та інші злочини.

П.Лазаренко провів у в'язниці понад 10 років і 1 листопада 2012 року вийшов з американської в'язниці Terminal Island на свободу.

8 листопада 2012 року стало відомо, що П.Лазаренко подав клопотання до Імміграційного суду Сан-Франциско про надання йому тимчасового статусу на право перебування на території США. За інформацією ЗМІ, П.Лазаренко наразі перебуває в імміграційному ізоляторі в каліфорнійському містечку Аделант у зв'язку з відсутністю візи. За словами його адвоката, слухання відповідної справи у суді буде у травні.

У Генпрокуратурі України заявляють, що варто П.Лазаренку повернутися в Україну, як його заарештують. Адвокати екс-прем'єра уточнюють, що в Україні слідчі йому інкримінують близько 50 кримінальних епізодів: надання хабара, привласнення коштів і зловживання службовим становищем.

18 січня 2013 року генпрокурор В.Пшонка заявив, що Генпрокуратура України завершила розслідування кримінальної справи щодо вбивства народного депутата Є.Щербаня, екс-прем'єру Юлії Тимошенко вручено повідомлення в підозрі її в організації спільно з екс-прем'єром П.Лазаренком умисного вбивства з корисливих мотивів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

НАТО виступило із заявою, засудивши гібридну діяльність РФ і запевнивши, що це не завадить і далі підтримувати Україну

Саміт миру стане першим реальним шансом розпочати відновлення справедливого миру

Ворожий комплекс спостереження "Муром-М" вразили ударні БПЛА в селищі Бєлгородської області

Окупанти за добу завдали два ракетних і 58 авіаударів по Україні, обстріляли понад 120 населених пунктів

Українська авіація завдала за добу ударів по 9 місцях скупчення окупантів

На фронті за добу було 106 бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 31 атаку окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА