12:24 08.02.2013

У Душанбе очікують офіційного підтвердження з Києва арешту екс-прем'єра

3 хв читати

Генеральна прокуратура Таджикистану очікує з Києва офіційної інформації з рішенням суду про арешт екс-прем'єра республіки Абдумаліка Абдулладжанова, після чого розпочне процедуру його екстрадиції на батьківщину, повідомило в п'ятницю "Інтерфаксу" джерело в Генпрокуратурі.

За його словами, А.Абдулладжанову, обвинуваченому за шістьма статтями КК Таджикистану, у разі визнання судом його провини загрожує довічне ув'язнення.

"Ми задоволені арештом громадянина А.Абдулладжанова терміном на 40 діб і тепер чекаємо на офіційний папір, що підтверджує це рішення", - повідомило джерело в Генпрокуратурі на умовах анонімності.

"Лише після отримання цього документа ми відправимо офіційні документи, в яких буде викладено, в чому саме обвинувачують цю людину та які докази її провини існують, а вони, повірте мені, дуже переконливі", - додав він.

64-річного екс-прем'єр-міністра Таджикистану, що останні 15 років проживав у США, затримали в Міжнародному аеропорту "Бориспіль" на прохання таджикистанської влади.

"А.Абдулладжанова обвинувачують за такими статтями Кримінального кодексу Таджикистану в редакції 1961 року: 179 частини 3 та 4 (тероризм, пов'язаний із замахом на життя представника влади, у складі організованої групи), 186.1 (бандитизм), 187.2 (організація злочинного угроповання), 245.4 (привласнення або розтрата держмайна в особливо великих розмірах), 306 (насильницьке захоплення влади або насильницьке утримання влади), 309.2 (диверсія у складі організованої групи)", - сказало джерело в Генпрокуратурі.

Раніше джерело "Інтерфаксу" назвало лише одну статтю, за якою обвинувачують екс-прем'єра Таджикистану, - 306-ту, за якою згідно з чинним кодексом йому загрожувало б від 12 до 20 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Проте нинішня редакція КК діє з 2004 року, і в ній багато злочинів, за які в минулому кодексі (приміром стаття 186) застосовувалося покарання у вигляді страти, тепер караються позбавленням волі. Злочини, інкриміновані А.Абдулладжанову, було вчинено до 2004 року, тобто під час суду, якщо він відбудеться, буде застосовано норми кодексу, що діяв на той момент.

За статтями 179, 186 та 306 А.Абдулладжанову загрожує страта, яку в Таджикистані не застосовують із 2004 року, коли було введено безстроковий мораторій на її застосування. Відтоді її замінюють на довічне ув'язнення.

Із вересня 1992 А.Абдулладжанов обіймав посаду прем'єр-міністра Таджикистану, проте вже в 1993 році подав у відставку і був призначений послом Таджикистану в Росії. У 1994 році висунув свою кандидатуру на других всенародних виборах президента Таджикистану, проте, згідно з офіційними даними, програв нинішньому главі державі Емомалі Рахмону.

Після виборів залишив Таджикистан, жив у Росії, а з 1998 року - в США.

Влада Таджикистану звинувачує А.Абдулладжанова в організації замаху на Е.Рахмона 30 квітня 1997 року, коли президент дістав поранення в ногу, а також в організації заколоту в Согдійській області, що став причиною загибелі десятків людей у 1998 році. Сам екс-прем'єр у своїх інтерв'ю все заперечував.

У Таджикистані, де в листопаді цього року мають відбутися чергові президентські вибори, останніми місяцями почали ходити чутки, що А.Абдулладжанов підтримає деякого кандидата від опозиції, яка поки що зберігає мовчання щодо своєї участі у виборах. Сам екс-прем'єр давно не давав ніяких інтерв'ю, і тому його позиція в цьому питанні невідома.

У Таджикистані раніше було засуджено таких колишніх державних діячів: у 2005 році до 15 років позбавлення волі засуджено екс-главу МВС республіки (1993-1995 рр.) Якуба Салімова, у 2006 році до довічного ув'язнення засуджено Гаффора Мірзоєва - екс-командувача Президентської гвардії республіки (1995-2004 рр.), у 2005 році до 23 років позбавлення волі засуджено екс-голову Демократичної партії республіки та голову держкомпанії "Таджикгаз" (1999-2003 рр.) Махмадрузі Іскандарова.

У розшук оголошено екс-командира бригади швидкого реагування Президентської гвардії полковника Махмуда Худойбердиєва, що колись був прибічником президента Е.Рахмона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА