11:18 12.02.2013

Закриття справи про банкрутство "АероСвiту" є незаконним - розпорядник майна

3 хв читати
Закриття справи про банкрутство "АероСвiту" є незаконним - розпорядник майна

Постанова Київського апеляцiйного господарського суду про припинення справи про банкрутство авiакомпанiї "АероСвiт" (Київ) є незаконною, вважає розпорядник майна компанiї, арбiтражний управляючий Леонiд Талан.

"Вважаю, що вона (постанова суду - IФ) є незаконною, виходячи з того, що, по-перше, Бориспiльська об'єднана державна податкова iнспекцiя станом на 5 лютого 2013 року не є нi стороною, нi учасником процесу з позицiї закону України "Про вiдновлення платоспроможностi боржника або визнання його банкрутом", а значить, не має права на подання скарг, по-друге, постанова про порушення провадження у справi про банкрутство взагалi не оскаржується", - сказав вiн у коментарi агентству "Iнтерфакс-Україна".

Л.Талан зазначив, що припинення справи про банкрутство може призвести до непередбачуваних результатiв у зв'язку з вiдмiною мораторiю на задоволення вимог кредиторiв. Можуть вiдбутися примусовi стягнення на користь окремих кредиторiв без урахування iнтересiв усiх кредиторiв.

"Менi невiдомi подальшi дiї авiакомпанiї "АероСвiт", однак з позицiї вироблення єдиної судової практики в питаннях оскарження постанов про порушення справи про банкрутство, я буду подавати касацiйну скаргу на постанову Київського апеляцiйного господарського суду", - сказав вiн.

За його словами, якщо касацiйну скаргу буде задоволено, то провадження у справi про банкрутство авiакомпанiї "АероСвiт" поновиться у частинi процедури розпорядження майном, i її буде продовжено за старим законом.

Розповiдаючи про iнвентаризацiю майна компанiї, на яку Господарський суд Київської областi вiдвiв термiн до 15 лютого, Л.Талан зазначив, що її завершено, однак у зв'язку з ухваленням апеляцiйним господарським судом постанови про припинення провадження у справi про банкрутство компанiї результати iнвентаризацiї до господарського суду переданi не будуть.

Як повiдомлялося, Київський апеляцiйний господарський суд 5 лютого 2013 року скасував рiшення Господарського суду Київської областi про порушення провадження у справi про банкрутство "АероСвiту".

"Таким чином, апеляцiйну скаргу Бориспiльської об'єднаної державної податкової iнспекцiї про запобiгання безпiдставнiй лiквiдацiї платника податкiв частково задоволено", - повiдомило тодi Мiнiстерства доходiв i зборiв України.

Фахiвцi Мiндоходiв запевняли, що дiяли виключно в рамках чинного законодавства i всi заходи спрямованi, насамперед, на захист економiчних iнтересiв держави.

До цього Мiнходiд повiдомляло, що Державна податкова служба України з'ясовувала можливу наявнiсть кредиторських вимог держави у рамках процедури банкрутства авiакомпанiї "АероСвiт", наголошуючи, що через початок процедури банкрутства не було завершено планову комплексну перевiрку компанiї, яку наразi здiйснює податкова служба.

Госпсуд Київської областi 29 грудня 2012 року розпочав провадження у справi про банкрутство "АероСвiту" за iнiцiативою самої компанiї, призначивши розгляд справи на пiдготовчому засiданнi на 23 сiчня 2013 року, проте пiзнiше перенiс розгляд справи на 15 лютого 2013 року з метою проведення iнвентаризацiї майна компанiї.

У постановi суду зазначається, що станом на 27 грудня 2012 року авiаперевiзник мав заборгованiсть перед кредиторами в розмiрi 4,27 млрд грн. Згiдно з даними балансу станом на 30 вересня 2012 року, загальна балансова вартiсть активiв "АероСвiту" становила 1,467 млрд грн.

Як повiдомив потiм "АероСвiт", вiн звернувся до суду iз заявою щодо порушення справи про банкрутство з метою початку процедури санацiї, вiдновлення платоспроможностi та забезпечення виконання зобов'язань перед кредиторами в повному обсязi.

"АероСвiт" заснований в 1994 роцi. Базується в мiжнародному аеропорту "Бориспiль" (Київ). До кризи наприкiнцi 2012 року компанiя оперувала флотом у складi 28 повiтряних суден виробництва компанiї Boeing, включно з вiсьмома далекомагiстральними Boeing 767 i 20 середньомагiстральними Boeing 737, а також використовувала лiтаки перевiзникiв-партнерiв Airbus 320/321, Embraer 145, Embraer 190 i ATR- 72.

"АероСвiт" заявив, що з лютого повнiстю вiдмовився вiд внутрiшнiх i середньомагiстральних лiнiй, а оперування на далекомагiстральних лiнiях на Нью-Йорк, Пекiн i Бангкок має намiр вiдновити з квiтня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА