12:03 13.02.2013

Вiце-прем'єру Грищенку доручено розiбратися з саботажем закону про лiцензування iмпорту лiкiв

2 хв читати

Прем'єр-мiнiстр України Микола Азаров доручив вiце-прем'єровi Костянтину Грищенку з'ясувати, хто вiдповiдальний за саботаж виконання закону про лiцензування iмпорту лiкiв.

"Пiсля ухвалення закону про лiцензування iмпортних лiкiв минуло сiм мiсяцiв. Достатньо часу, щоб виконати всю роботу iз впровадження його в дiю. Однак певнi дiлки фармацевтичного ринку разом iз недобросовiсними чиновниками зробили все, щоб зiрвати дiю норм цього закону", - сказав вiн, вiдкриваючи засiдання уряду в середу.

"Я доручив вiце-прем'єру Костянтину Грищенку розiбратися, хто саме несе персональну вiдповiдальнiсть за зволiкання iз впровадженням норм закону щодо лiцензування iмпорту лiкiв та як саме квалiфiкувати дiї цих посадових осiб", - додав прем'єр.

К.Грищенку також доручено з'ясувати, хто несе персональну вiдповiдальнiсть за те, що протягом пiвроку не було забезпечено впровадження закону про швидку та екстрену медичну допомогу.

М.Азаров наголосив, що на фармринку країни буде встановлено цивiлiзованi правила, якi забезпечать населення всiм необхiдним асортиментом сучасних лiкарських засобiв належної якостi та за доступною цiною.

Вiн доручив Мiнiстерству охорони здоров'я та Державнiй службi iз лiкарських засобiв, iншим органам, зокрема правоохоронним, пiдключитися до впровадження системи лiцензування та оперативно реагувати на проблеми.

"Попереджаю про персональну вiдповiдальнiсть цих посадових осiб насамперед за забезпечення прав пацiєнтiв на доступне якiсне лiкування. Здоров'я людей - головне для нас, нiкому не дозволено спекулювати на цiй темi, а тим паче – не виконувати вимог закону", - заявив М.Азаров.

Закон "Про внесення змiн до деяких законiв України щодо лiцензування iмпорту лiкарських засобiв та визначення термiну "активний фармацевтичний iнгредiєнт" Верховна Рада ухвалила 4 липня 2012 року. Закон визначає термiн "активний фармацевтичний iнгредiєнт", тобто пiдвищує вимоги до якостi лiкiв, якi продають українцям, i з 1 березня 2013 року вводить вiдповiдальний пiдхiд до iмпорту лiкарських засобiв - лiцензування.

Лiцензування iмпорту є загальноприйнятою свiтовою нормою, яка гарантує ефективнiсть лiкiв, вiдповiднiсть вимогам реєстрацiйного досьє кожної серiї препарату, що поставляється на ринок, а головне - їх якiсть, безпечнiсть та доступнiсть для пацiєнта.

4 лютого мiнiстр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова запропонувала вiдстрочити введення норми про лiцензування iмпортних лiкарських засобiв.

11 лютого прем'єр-мiнiстр України Микола Азаров доручив врегулювати питання лiцензування iмпорту лiкарських засобiв та гарантовано забезпечити наявнiсть в аптеках i вiтчизняних, i iмпортних лiкiв.

12 лютого голова Держлiкслужби Олексiй Соловйов запевнив, що дефiциту та подорожчання препаратiв у зв'язку з набуттям чинностi з 1 березня нормою про лiцензування iмпорту лiкiв не буде.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА