14:35 20.02.2013

В Україні планується створити центри з контролю та профілактики захворювань - Богатирьова

2 хв читати
В Україні планується створити центри з контролю та профілактики захворювань - Богатирьова

Для того щоб важливість профілактики населення не залишалася лише декларацією, в країні планується створити центри з контролю та профілактики захворювань, заявила міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова.

"Це сприятиме суттєвому посиленню наших можливостей прогнозу та планування санітарних заходів запобіжного спрямування. Перші кроки в цьому напрямку вже зроблено: створено Український центр з контролю та профілактики соціально небезпечних захворювань", - сказала Р.Богатирьова під час гарячої лінії з читачами видання "Комсомольская правда в Украине", повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України в середу.

"Я є твердим прихильником диспансеризації та регулярних профілактичних оглядів. Думаю, кожна людина, особливо та, що наближається до літнього віку, має робити це навіть не раз на рік, а кожні півроку", - заявила міністр охорони здоров'я України.

Враховуючи наявну статистику захворюваності, появу нових хвороб та перетворення старих хвороб на більш підступні форми, Р.Богатирьова вважає профілактичні огляди та диспансеризацію дуже актуальним питанням

На думку міністра охорони здоров'я, не слід забувати про той позитивний досвід, який існував у цій сфері за радянських часів, та переймати його, враховуючи деякі недоліки, що були пов'язані з гонитвою за кількісними показниками на шкоду якості.

"Підходячи до цього питання з позицій сьогодення, я хотіла б наголосити на тому, що диспансеризація і профілактика - це, без перебільшення, мільйони врятованих життів наших громадян", - зазначила Р.Богатирьова.

Керівник МОЗ висловила думку, що було б добре, якби вітчизняні законодавці ухвалили норму про обов'язкові профілактичні огляди, а роботодавці взяли на себе обов'язок організовувати та забезпечувати регулярні медичні огляди своїх співробітників.

Але головним популяризатором та пропагандистом обов'язкових оглядів громадян, за словами міністра охорони здоров'я, має стати сімейний лікар. "І це передбачено медичною реформою", - наголосила Р.Богатирьова. Адже, будучи лікарем всієї родини, сімейний лікар володіє унікальною інформацією про стан здоров'я декількох поколінь, зокрема про спадкові та набуті захворювання, і може скласти оптимальну програму профілактики для конкретного пацієнта.

На переконання міністра, спонукати громадян України уважніше та обережніше ставитися до власного здоров'я - завдання, яке виходить за рамки суто медичної проблеми.

"Вважаю за необхідне для України запозичити кращий досвід санітарно-просвітницької діяльності економічно розвинутих країн: пропаганда здорового способу життя, підтримка, зокрема матеріальна, зацікавленості людини в збереженні власного здоров'я, створення індивідуальної програми профілактики захворювань для кожного та інше", - наголосила міністр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА