15:10 20.02.2013

Кузьмін сподівається примусово взяти кров у Ющенка після розробки відповідної процедури

2 хв читати

Київ. 20 лютого. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін сподівається в рамках розслідування отруєння третього президента України (2005-2010) Віктора Ющенка примусово узяти у нього кров на аналізи після розробки відповідних законодавчих процедур.

"Проби не з'явилися, кров він не здав, але чинний Кримінальний процесуальний кодекс дає право слідчому відібрати зразки крові примусово ... Єдина проблема - процедури примусового відбору крові поки немає. Цю процедуру сьогодні розробляють кілька відомств: Міністерство охорони здоров'я, Пенітенціарна служба, Міністерство юстиції ... Якщо така процедура буде розроблена, ми сподіваємося зразки крові все ж отримати, зробити аналіз і ухвалити остаточне рішення у справі", - сказав він в ефірі радіостанції "Эхо Москвы" у середу.

За словами Р.Кузьміна, якщо дійсно було отруєння В.Ющенка діоксином, то навіть через кілька років залишки цієї речовини є в крові.

"Саме з цієї причини ми наполягаємо, щоб Віктор Андрійович здав аналізи", - додав він.

Перший заступник генпрокурора назвав неправдою інформацію про існування проб крові В.Ющенка, взятих нібито в 2004 році. "Таких проб немає. А проби, які були досліджені в Європі, були необґрунтовано знищені, причому знищені були в будівлі адміністрації президента Ющенка, за участю його охорони та представників українських спецслужб", - наголосив він.

5 вересня 2004 року В.Ющенко, перебуваючи у статусі кандидата в президенти, зустрічався з керівництвом Служби безпеки України, після чого відчув нездужання і 10 вересня його госпіталізували до віденської клініки. Лікарі заявили, що В.Ющенка отруїли діоксином, причому отрута потрапила в організм пацієнта приблизно за п'ять днів до госпіталізації. Пізніше було проведено низку експертиз. Повторна експертиза наприкінці травня 2006 року підтвердила факт наявності діоксину в організмі В.Ющенка.

На сьогодні В.Ющенко ігнорує прохання Генпрокуратури про надання крові для експертиз у зв'язку з продовженням розслідування справи про отруєння.

На початку червня 2012 року генеральний прокуратор Віктор Пшонка заявив, що наглядове відомство може до кінця поточного року закрити кримінальну справу щодо отруєння В.Ющенка.

Раніше І.Ванникова вже заявляла, що В.Ющенко готовий на нову експертизу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок артилерійського обстрілу в Куцурубській громаді загинула жінка, поранені чоловік і підліток

Росія вбила українських дітей у Дніпрі, ми могли запобігти цьому, але не змогли - глава МЗС Естонії

РФ атакувала Одещину ракетами, пошкоджено припортову інфраструктуру, постраждала людина - Кіпер

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА