15:20 20.02.2013

Журналіст Лещенко обстоює в ЄСПЛ своє право на ознайомлення з документами про маєток Януковича в Межигір'ї

2 хв читати

Заступник головного редактора інтернет-видання "Українська правда" Сергій Лещенко 19 лютого 2013 року подав заяву до Європейського суду з прав людини з метою захисту свого права на доступ до інформації в зв'язку з неможливістю отримання необхідних матеріалів про купівлю-продаж земельної ділянки в Межигір'ї (Вишгородський район Київської області) в інтересах президента України Віктора Януковича.

На прес-конференції в середу в Києві С.Лещенко зазначив, що він оскаржить в ЄСПЛ рішення українських судів у справі про продаж президенту України належної державі земельної ділянки в Межигір'ї.

За його словами, Вишгородська райдержадміністрація, а також суди всіх інстанцій в Україні вирішили, що інформація про цю угоду не може бути надана журналісту, хоча законодавство про доступ до інформації передбачає безумовну відкритість даних про розпорядження державним майном.

"Межигір'я – це "тема-табу" в Україні. Коли в державну установу надходить запит на цю тему, там трапляється передінфарктний стан у чиновника, який відповідає за доступ до інформації. Вся інформація навколо цієї угоди засекречена під будь-якими підставами і це суперечить закону", - сказав С.Лещенка.

Він зазначив, що судовий процес в Україні з приводу цієї проблеми тривав з серпня 2011 року до листопада 2012 року.

Юридичну підтримку С.Лещенку у зверненні до ЄСПЛ надає Фонд захисту права на доступ до інформації, заснований Інститутом медіаправа за підтримки міжнародного фонду "Відродження", представником журналіста в ЄСПЛ є адвокат Едуард Марков.

"На жаль, судді ігнорують пряму норму закону, посилаючись на те, що захищають приватне життя президента України. Ми впевнені, що зможемо отримати позитивне рішення європейського суду, оскільки, відповідно до його практики, публічна особа має бути максимально відкрита перед суспільством", - заявив директор Інституту медіаправа Тарас Шевченко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єврокомісія анонсувала в липні першу виплату з надприбутків від заморожених активів РФ

Окупанти втратили з опівночі на харківському та покровському напрямках 118 осіб і 28 одиниць техніки

Україна та Швеція розпочали переговори для укладення двосторонньої безпекової угоди

У Полтавській області сталася аварія на магістральному газопроводі, пять тисяч абонентів без газопостачання

США співпрацюватимуть з Європою та іншими партнерами щодо санкцій проти Китаю через його постачання Росії

Зеленський: Уся комунікація з партнерами має відображатися на реальній бойовій роботі наших воїнів із засобами ураження - і зараз, а не десь влітку

Зеленський запросив прем'єр-міністра Іраку до участі в Саміті миру

Зеленський під час зустрічі з молодими вченими: Ваші дослідження та відкриття наближають перемогу

Зеленський обговорив із президентом Азербайджану двостороннє співробітництво

"Укренерго" на середу прогнозує відсутність обмежень енергопостачання з 07:00 до 18:00

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА