МЕРТ України пропонує послабити держрегулювання цін на деякі види продуктів харчування
Міністерство економічного розвитку і торгівлі України пропонує відкоригувати перелік продуктів харчування, на які поширюється державне цінове регулювання, звузивши його дію в деяких сегментах.
Відповідний проект постанови Кабінету Міністрів розміщено на офіційному сайті МЕРТ.
Документ, зокрема, передбачає, що держрегулювання поширюватиметься не на всю свинину, а лише на кістці, на яйця лише першого та другого ґатунку, тоді як нині під його дію підпадають усі сорти.
Проект постанови також встановлює держрегулювання лише на курятину (окрім філе), виключивши з переліку інші види м'яса птиці.
Крім того, пропонується до переліку включити сир кисломолочний у пергаментній упаковці, а не з 9-відсотковим вмістом жиру, фасовану в плівку сметану замість сметани до 20% жирності, масло вершкове окрім "екстра" (нині масло до 72,5% жирності).
МЕРТ також пропонує уточнити, що під держрегулювання підпадає лише цукор білий кристалічний (виключено цукор-рафінад та коричневий цукор) та соняшникова олія лише в ПЕТ-пляшках.
Згідно з проектом постанови, також вводиться держрегулювання на вівсяні та пшоняні крупи.
Як уточнюється в повідомленні міністерства на його офіційному сайті, документ виключає з переліку продукти преміального сегмента.
Як повідомлялося, механізм держрегулювання передбачає декларування виробниками зміни цін на певні продукти харчування, якщо воно становить понад 1%.