11:58 26.02.2013

Понад 500 пунктів первинної медично-санітарної допомоги буде відкрито в Україні до кінця року - Богатирьова

2 хв читати
Понад 500 пунктів первинної медично-санітарної допомоги буде відкрито в Україні до кінця року - Богатирьова

Держава виділила кошти для відкриття понад 500 пунктів первинної медико-санітарної допомоги у 2013 році, заявила міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова.

"Держава виділила значну суму для забезпечення всім необхідним пунктів первинної медично-санітарної допомоги. Понад 500 таких пунктів буде відкрито в Україні цього року", - сказала Р.Богатирьова під час відкритої лекції для студентів 19 медичних вишів України, повідомляє прес-служба МОЗ у вівторок.

Міністр запевнила, що відкриття таких пунктів відбуватиметься не лише в пілотних областях, а і скрізь, де було ухвалено відповідні рішення територіальних громад.

За словами Р.Богатирьової, невідкладність проведення модернізації охорони здоров'я була зумовлена низкою причин. Так, структурні перекоси в системі медичних закладів призвели до того, що в напівзруйнованому стані опинилася критично важлива для людей первинна медично-санітарна допомога. Амбулаторії, ФАПи, медпункти, тобто установи, де людина може отримати першу необхідну допомогу чи пораду, припинили виконувати свої функції належним чином.

Крім того, до катастрофічного зниження рівня технічного оснащення лікарень і спеціалізованих медичних закладів призвів хронічний дефіцит фінансування галузі, вважає глава МОЗ.

"Соціальна незахищеність лікаря, низький рівень доходів медпрацівника спричинили зниження престижу професії і, як наслідок, - до дефіциту кваліфікованих кадрів і стихійної комерціалізації медичних послуг", - наголосила Р.Богатирьова, акцентувавши увагу на тому, що особливо гостро ці проблеми відчули найбільш соціально незахищені верстви населення.

При цьому міністр охорони здоров'я зазначила, що проблема полягала не лише в недостатньому фінансуванні галузі, а й у нераціональному використанні наявних коштів.

"Усі ці та інші проблеми мають хронічний і комплексний характер. І їх розв’язання потребує системності в діях, послідовності, рішучості та сили волі під час подолання", - заявила Р.Богатирьова.

Саме на це спрямована реформа охорони здоров'я, перші кроки якої дають підстави очікувати позитивних системних змін, вважає міністр. Так, у пілотних регіонах, де велику увагу було приділено відновленню й укріпленню кадрової та матеріальної бази первинної медичної допомоги, значно збільшилася кількість звернень до лікарів із профілактичною метою і поменшало звернень по невідкладну допомогу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали 31 ракетного і 46 авіаційних ударів по території України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА