16:19 08.04.2013

Депутати-регiонали пропонують ввести обов'язкове медстрахування з 1 сiчня 2015 р. без участi страховикiв - законопроект

2 хв читати
Депутати-регiонали пропонують ввести обов'язкове медстрахування з 1 сiчня 2015 р. без участi страховикiв - законопроект

Загальнообов'язкове медичне страхування, якому пiдлягають усi громадяни України, зокрема непрацюючi особи, якi не зареєстрованi як безробiтнi, пропонується ввести з 1 сiчня 2015 року.

Цю норму закрiплено в законопроектi "Про загальнообов'язкове державне медичне страхування", зареєстрованому у Верховнiй Радi 5 квiтня. Iнiцiаторами документа виступили шiсть народних депутатiв фракцiї Партiя регiонiв: Володимир Дудка, Тетяна Бахтеєва, Андрiй Шипко, Антон Кiссе, Свiтлана Фабрикант, Олександр Бiловол.

При цьому зазначається, що дiя документа не поширюється на осiб, якi проходять службу як вiйськовослужбовцi, а також на випадки надання екстреної медичної допомоги, яка згiдно iз законом України "Про екстрену медичну допомогу" надається кожному громадянину України незалежно вiд того, чи є громадянин застрахованою особою.

Згiдно iз законопроектом, єдиним страховиком у системi обов'язкового медичного страхування є Фонд обов'язкового медичного страхування, який пiдзвiтний Кабiнету Мiнiстрiв України. Його органами управлiння є правлiння та виконавча дирекцiя. Управлiння фондом здiйснюється на паритетнiй основi державою, представниками застрахованих осiб та роботодавцiв, якi делегують у правлiння по 15 своїх представникiв.

Кошти обов'язкового медичного страхування формуються, зокрема, за рахунок: доходiв вiд сплати, страхових внескiв, нарахованих пенi та штрафiв, коштiв, що надходять за договорами про добровiльне медичне страхування у виглядi забезпечення виконання зобов’язання щодо сплати страхових внескiв, коштiв державного i мiсцевих бюджетiв, зокрема з резервних фондiв зазначених бюджетiв.

У пояснювальнiй записцi до законопроекту зазначено, що для реалiзацiї положень закону додатковi видатки з державного бюджету України не передбачаються, необхiдно здiйснити перерозподiл бюджетних коштiв, що спрямовуються на фiнансування охорони здоров'я.

За розрахунками авторiв, надходження до Фонду обов'язкового медичного страхування становитимуть 21403 млн грн (за прогнозними показниками 2012 року). Iз них фонди загальнообов'язкового державного соцiального страхування України та мiсцевi органами виконавчої влади за окремi категорiї непрацюючих осiб та дiтей для забезпечення медичними послугами становитиме 5771 млн грн (12,2 млн осiб по 473 грн), роботодавцi сплачують страховi внески для забезпечення застрахованих осiб медичними послугами - 15632 млн грн (3% фонду оплати працi).

Враховуючи масштабнiсть реформи, та з метою своєчасного й ефективного її проведення згiдно з законопроектом передбачено, що в перiод запровадження в Українi обов'язкового медичного страхування та протягом п'яти рокiв пiсля запровадження Фонд обов'язкового медичного страхування функцiонує як центральний орган виконавчої влади. Бюджет фонду у зазначений перiод затверджує Кабмiн.

Крiм того, зазначається, що обов'язок зi сплати страхових внескiв страхувальниками вiдповiдно до цього закону настає з 1 сiчня 2016 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА